Iz pisma Katarine Dorčić o Jasenovcu: “Ne žalite za stvarima, nego samo za ljudima koji bi svi htjeli živjeti a nedaju im”

Upućujemo na pismo Katarine Dorčić, djevojke ubijene u jasenovačkom logoru, iz knjige Maje Kućan “Jedinomoje i ostali!”: Pisma iz logora (Spomen područje Jasenovac, Jasenovac, 2010).

 

 

Pismo Katarine Dorčić, djevojke ubijene u jasenovačkom logoru

 

 

Dragi roditelji! Baš se sada spremam za poljski rad. Idemo u Jasenovac. Možete si zamisliti kako mi je ako ste čuli o Jasenovcu i šta se tamo događalo. Strašno mi je, ali sam se sa svim pomirila, pa i s onim najgorim. […] Tebe mama jako jako žalim jer znam koliko trpiš ne samo zbog mene nego i zbog tih prilika i onih farizeja doma. Tako bi te rado mama vidjela i bila bi ti dobra, jer život me puno čemu naučio. Bilo mi je jako neugodno kad sam čula da si kriviš za mene druge. Ti znaš da nije niko kriv i vjerujem da danas i mene razumiješ. Kad izađem bude već sigurno sloboda […] Kad mi pišete pišite samo familijarne stvari, jer da i nađu nebi bilo strašno. Nemojte žaliti za paketima koje ja neću primiti. Meni bude istina teško, ali potrošit će ih naši ljudi koji se od toga uzdržavaju. Ne žalite za stvarima, nego samo za ljudima koji bi svi htjeli živjeti a nedaju im. […] puno pripovjedam. Toliko bi rado pisala, a nema smisla. Pozdravite […].

 

Puno Vas volim i živim u mislima s Vama svima

 

Katica

 


 

Dragi roditelji… Idem u Jasenovac. Možete si zamisliti kako mi je ako ste čuli za Jasenovac i što se tamo događalo. Strašno mi je, ali sam se sa svim pomirila, pa i s onim najgorim. Pomirila sam se sa svim i pokušavam se oprostiti od svega… Tako glasi dio rukom pisanog pisma što ga je 19-godišnja zatočenica ustaškog logora Stara Gradiška, Zagrepčanka Katarina Dorčić, krišom iz logora uspjela poslati roditeljima u Zagreb. U pismu u kojem roditelje obavještava da je iz starogradiškog logora uskoro prebacuju u jasenovački djevojka se zapravo oprašta od njih i sprema na najgore. Njezine su se crne slutnje obistinile: ubijena je 1945., nedugo nakon premještanja u jasenovački logor, a spomenuto pismo njezin je posljednji trag.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/potresna-pisma-logorasa-katarina-19-dragi-roditelji-idem-u-jasenovac.-sa-svim-sam-se-pomirila-pa-i-s-onim-najgorim/1190864/

 


 

Iako je i u Staroj Gradiški bilo masovnih smaknuća, ona su se najčešće, prema svjedočenjima preživjelih, događala izvan logora: pod izlikom da ih odvode na rad, ustaše bi odveli grupu zatočenika, koja se nikada ne bi vratila. Unatoč tome, to je bio logor nešto sigurniji od Jasenovca. O tome govori i pismo Katarine Dorčić roditeljima u Zagreb, u kojem predosjeća da premještaj iz Stare Gradiške u Jasenovac znači smrt. Njezin se predosjećaj i obistinio – ubijena je 1945. godine.
http://www.e-novine.com/drustvo/80478-Pisma-Jasenovca.html

 


 

Jedna od djevojaka koje su tamo ubijene je i Katarina Dorčić (1925-1945), čija potresna pisma majci prenosimo iz knjige Maje Kućan “Jedinomoje i ostali!”. Pisma su pisana na toaletnom papiru, a u Zagreb ih je tajno prenijela jedna zatočenica puštena iz logora.
https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/posts/1085297561614431

 
—————————————————————————————

 

U nedjelju, 4. svibnja 2014. godine u Spomen-području Jasenovac održana je komemoracija i polaganje vijenaca u znak sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatočenika iz Koncentracijskog logora Jasenovac, u počast svim stradalima u tom logoru, kao i preživjelim zatočenicama i zatočenicima. Dramska umjetnica Alma Prica pročitala je pismo Katarine Dorčić, mlade djevojke ubijene u logoru Jasenovac, iz knjige Maje Kućan “Jedinomoje i ostali”: Pisma iz logora.
http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=8387

 


 

Knjiga pisama iz logora iz 2010. godine u kojoj je doneseno pismo Katarine Dorčić dostupna je samo u jednom, jedinom primjerku u Knjižnicama grada Zagreba (http://katalog.kgz.hr/), dok se knjiga pisama zatočenika iz 2014. godine uopće ne nalazi u katalogu!

 

Maja Kućan, “Jedinomoje i ostali!”: Pisma iz logora, Spomen područje Jasenovac, Jasenovac, Jasenovac 2010.

 

Maja Kućan, “I zidovi imaju uši”: Pisma zatočenika logora Jasenovac i Stara Gradiška, Spomen područje Jasenovac, Jasenovac 2014.

 

 

Odgovori