Emisija “Pogled u prošlost”: Andrija Kačić Miošić

U nedjelju, 4. lipnja 2017. u 21:30 sati o Andriji Kačiću Miošiću razgovaraju Hrvatin Gabrijel Jurišić i Ivan Bulić.

 

 

Nedjeljom na HRT3 u 21:30, emisija o povijesti
Gledamo emisiju o povijesti Pogled u prošlost. Na zanimljiv način, polemički i s različitih aspekata, emisija obrađuje razne teme, fenomene i osobnosti. Stručnjaci emisije Pogled u prošlost, rasvjetljujući svjetske povijesne teme s poznatih, ali i manje poznatih aspekata, neće se libiti govoriti o povijesno-sociološkom kontekstu ključnih globalnih povijesnih zbivanja koja su se na razne načine odrazila i na naše područje.

 
4. lipnja – Fra Andrija Kačić Miošić

 

Tko je bio fra Andrija Kačić Miošić? Zašto je franjevac iz Brista i danas, dva i pol stoljeća poslije, jednako zanimljiv? Njegov “Razgovor ugodni naroda slovinskog” bilo je najčitanije i najizdavanije djelo hrvatske književnosti 18. stoljeća, vrijedno je filozofsko djelo Elementa peripathetica, a višestruko izdavana Korabljica Kačićev je doprinos povijesnoj znanosti.

 

O Kačićevom doprinosu hrvatskoj povijesti i kulturi razgovaraju: franjevac Hrvatin Gabrijel Jurišić, profesor klasične filologije i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju u miru, urednik Zbornika “Kačić”, te stalni gost komentator, povjesničar, doc. dr. Ivan Bulić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Urednica: Marijeta Stipić Miočić

 

* * * *

 

Prema području ekspertize i razdobljima koje obrađujemo, u svakoj emisiji sudjeluje jedan od trojice stalnih komentatora: doc. dr. sc. Ivan Bulić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, doc. dr. sc. Trpimir Vedriš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest. Uz komentatora o temi govori gost, stručnjak za to područje. Razgovoru u studiju prethodi uvodni dokumentarni film vezan uz temu.

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/355218/pogled-u-proslost

 

 

Odgovori