History Fest Sarajevo (2. – 4. juni/lipanj 2017.)

Godine 2017. u Sarajevu će se (po uzoru na Festival povijesti – Kliofest) održati prvi festival historije u Bosni i Hercegovini.

 

 

Godine 2017. u Sarajevu priređujemo prvi festival historije u Bosni i Hercegovini, s ciljem da historijske teme i historijske knjige približimo široj publici. Organizatori Festa su Udruženje za modernu historiju, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i University Press iz Sarajeva. Ovom manifestacijom, koju organiziramo pod sloganom Otvorimo povijest, želimo približiti profesionalne historičare, izdavače historiografske literature i strasne zaljubljenike u povijest i pri tome pokušati granice naše suradnje pomjeriti sa granica bivše Jugoslavije na granice moderne Evrope. Zbog toga smo se trudili da već prve godine sudionici manifestacije budu ne samo povjesničari / istoričari iz Bosne i Hercegovine i postjugoslavenskih država, nego i historičari iz Evrope (Njemačka i Francuska) iz čijeg iskustva imamo šta učiti.

 

Koncept History Festa slijedi model Kliofesta: organiziramo okrugle stolove i panele, predstavljanje historiografskih knjiga i naučnih projekata, te prikazivanje filmova i debate o tome. Vjerujemo da ćemo kroz predstavljanje historiografske produkcije izdavača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore biti u prilici široj publici predstaviti osnovna dostignuća naših historiografija, a okruglim stolovima i panel diskusijama razmijeniti iskustva i dileme o mogućnostima daljeg razvoja historije kao nauke. Ovo je i prilika da se prezentiraju novi metodoški pristupi i ukaže na perspektive međusobne saradnje i oslobađanja povijesti teškog naslijeđa nerazumijevanja i sukoba.

 

Nimalo slučajno će se prvi festival historije dešavati u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine – ustanove koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem, istraživanjem, prezentacijom i promoviranjem historije i kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Historijski muzej Bosne i Hercegovine je u svojoj sedamdesetogodišnjoj historiji propratio sve peripetije društvenih (r)evolucija i prošao niz preobražaja: od promjene naziva, do promjene strukture i lokacije. Nastao iz Muzeja revolucije Bosne i Hercegovine usmjerenog na historiju borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i na njegovanje vrijednosti socijalističke države, Historijski muzej Bosne i Hercegovine danas opstaje zahvaljujući konceptu otvorenosti prema društvu: muzej pripada svima! Historijski muzej Bosne i Hercegovine je mjesto dijaloga, kritičkog promišljanja, suočavanja sa prošlošću, susreta različitosti – mjesto na kojem oslobađamo povijest od historijskih mitova i stereotipa i na taj način brišemo vidljive i nevidljive granice među nama.

 

Program je dostupan na linkovima:

 

https://www.facebook.com/udruzenje.za.modernu.historiju/

 

Program+History+Fest+Sarajevo+def

 

 

Odgovori