Tihana Luetić, Tihomir Vukelja, “Prirodoslovci i matematičari: postanak domaće akademske prirodoslovno-matematičke zajednice u Hrvatskoj”

“U knjizi se iznose rezultati vrlo složenog i pomno osmišljenog istraživanja nastanka domaće prirodoslovno-matematičke zajednice u Hrvatskoj kao jedne od osnovnih zajednica koja je iznimno zanimljiva ne samo za povijest znanosti već i za razvoj zagrebačkoga sveučilišta, prirodnih znanstvenih disciplina, njihovih nositelja i institucija na kojima će počivati egzaktne znanosti u Hrvatskoj, te općenito tematike vezane uz studentski život na sveučilištu”.

 

 

Nakladnik: Srednja Europa
Zagreb
05/2017.
416 str.

 

U knjizi se iznose rezultati vrlo složenog i pomno osmišljenog istraživanja nastanka domaće prirodoslovno-matematičke zajednice u Hrvatskoj kao jedne od osnovnih zajednica koja je iznimno zanimljiva ne samo za povijest znanosti već i za razvoj zagrebačkoga sveučilišta, prirodnih znanstvenih disciplina, njihovih nositelja i institucija na kojima će počivati egzaktne znanosti u Hrvatskoj, te općenito tematike vezane uz studentski život na sveučilištu.

 

Po prvi se put u hrvatskoj historiografiji predstavlja cjelovita slika o počecima formiranja naše prirodoslovno-matematičke zajednice kao osnove budućeg znanstveno-istraživačkog i nastavnog rada na sveučilištima i znanstvenim zavodima. Autori daju iznimno iscrpnu i suvremenu analizu (koristeći također statističke metode) te predstavljaju brojne posve nepoznate činjenice koje će uvelike utjecati na daljnja istraživanja na humanističkom i prirodnom području znanosti.

 
Tihana Luetić, povjesničarka, znanstvena suradnica u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, autorica knjige o studentima Sveučilišta u Zagrebu (1874-1914) te niza tekstova o svakodnevnici studenata i povjesničara na prijelazu stoljeća.

 
Tihomir Vukelja, fizičar i povjesničar znanosti, docent u Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Odgovori