Posebna preporuka Historiografije.hr: Predavanje Kalle Kallio – Hrabri muzeji u susret novom vremenu

U srijedu, 31. svibnja 2017. u 10 sati u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu (Ilica 44/II) predavanje će održati jedan od vodećih finskih muzeologa Kalle Kallio, dugogodišnji direktor finskog Muzeja rada.

 

 

“Hrabri muzeji u susret novom vremenu” tema je predavanja koje će u Muzejskom dokumentacijskom centru, u Ilici 44/II, 31. svibnja u 10 sati održati jedan od vodećih finskih muzeologa Kalle Kallio, dugogodišnji direktor finskog Muzeja rada (Työväenmuseo) u gradu Tampereu.

 
Svjedočimo da se proteklih godina muzeji dramatično mijenjaju: postaju otvoreniji, inkluzivniji, raznolikiji i aktivniji nego ikada. „Hrabri muzeji“ obrađuju tešku povijest i spremni su za izazove novog doba. Kallio će na predavanju govoriti o društvenoj promjeni europskih muzeja i pitanju sporne povijesti na primjeru baštine radništva i rada.

 
Finski Muzej rada utemeljen je 1993., a već 1996. postaje nacionalnim muzejom društvene povijesti i povijesti rada. Smješten je u staroj tvornici pamuka u središtu Tamperea. Njegov postav nudi pregled povijesti industrijskog doba, radništva i civilnoga društva iz različitih perspektiva. Inovativne izložbe predstavljaju najzanimljivija društvena pitanja, radničku kulturu, vizualne umjetnosti i politiku od 19. stoljeća do danas. U središtu su “obični” ljudi, a njihov svakodnevni život i rad prikazan je kroz zanimljive priče.

 
Zbirke ovog muzeja su kompleksne, osnovu čini tehnička baština od parnih strojeva iz vremena ranih 1900-ih iz Muzeja stojeva (Höyrykonemuseo) i građa vezana uz proizvodnju tekstila iz Muzeja tekstila (Tekstiiliteollisuusmuseo) kao i ona Finskog muzeja gluhih osoba (Kuurojen museona) i Lenjinovog muzeaja (Lenin-museonoma) koji je potpuno obnovljen u ljeto 2016. te danas prezentira sveobuhvatan i kritičan pogled ne samo na Lenjina već i na zajedničku povijest Finske i Rusije.

 
Lenjinov muzej (Lenin-museonoma) osnovan je 1946. u Tempereu, mjestu povijesnog susreta Lenjina i Staljina. U trenutku osnivanja imao je vanjskopolitičku ulogu podsjećanja na Lenjinovu odluku da se Finskoj zajamči nezavisnost. Danas je postav obogaćen multimedijom, koja omogućava doživljaj ne samo najvažnijih događanja, nego i svakodnevnice, pa i teških tema poput Gulaga i brojnih ljudskih tragedija u vremenu totalitarizma i rata. Lenjinov muzej nominiran je 2017. za muzej godine.

 
Danas, ovi su muzeji pronašli svoje mjesto kao baštinske institucije s naglašenom kritičnošću i snažnom društvenom odgovornošću. Polaze s pozicije da „baštinizacija“ nije nikada pravocrtna te da se dobra, loša i ružna baština često razdvajaju ili prešućuju kroz vrlo selektivan proces. Razvoj muzeja rada usko je povezan sa širim shvaćanjem baštine i novim konceptima djelovanja muzeja, pri čemu oni nastoje ponuditi novu interpretaciju društvene inkluzije i muzejskog aktivizma tako da važan dio strategije Finskog muzeja rada čini i prikupljanje baštine seksualnih / rodnih manjina ili prezentiranje povijesti osoba s posebnim potrebama.

 
Predavanje će završiti pregledom nekih korisnih alata za “hrabre muzeje”.

 

 

O predavaču:

 
Kalle Kallio, jedan je od vodećih mladih muzeologa Finske. Od 2005.-2016. radio je kao ravnatelj muzeja Muzej rada (Työväenmuseo museum, Tampere).

 
Zahvaljujući svom živom interesu za baštinu Kallio je od 2010. predsjednik Worklaba (Međunarodna udruga muzeja rada), potpredsjednik je Finskog muzejskog društva, a djeluje u upravnim tijelima niza baštinskih zaklada i odbora. On je predsjedavajući u radnoj grupi za izradu nove muzejske politike Finske, koja je objavljena u ožujku 2017. Kallio sada radi kao predavač na muzejskim studijima u Tampereu gdje se bavi uz ostalo strategijom, evaluacijom i ekonomijom u muzejskoj djelatnosti. (Tončika Cukrov)

 

Izvor: http://mdc.hr/

 

 

Odgovori