Riszard Kapuściński: „Car“ (djelo o svrgavanju cara Hailea Selasiea 1974. godine)

„Car je možda najbolje djelo ovog velikana svjetskog novinarstva u kojemu novinska reportaža prerasta u pronicljivu esejistiku pa i vrhunsku književnu fikciju“.

 

 

Riszard Kapuściński

 

Car

 

Prijevod s poljskog: Mladen Martić

Nakladnik: AGM

Zagreb 2016.

140 str.

 
Car je možda najbolje djelo ovog velikana svjetskog novinarstva u kojemu novinska reportaža prerasta u pronicljivu esejistiku pa i vrhunsku književnu fikciju. Kapuściński u Caru opisuje trenutke u kojima vojska 1974. godine svrgava karizmatičnoga cara Hailea Selasiea (1892-1975) i rekonstruira dvor etiopskoga negusa kao metaforu svakog totalitarističkog sustava. Autor intervjuira niz dvorjana i njihova svjedočenja, prepuna naoko nevažnih detalja koji se sklapaju u sliku srušenoga režima, sliku koja razotkriva njegov zločinački karakter.

 
Istodobno, Car je i mudra analiza svakoga despotizma, pa i poljskoga iz razdoblja Edwarda Giereka, koje neki danas ironično nazivaju la belle epoque socijalizma. Tema je na poseban način zanimljiva i mladeži zbog planetarne raširenosti rastafarijanskog pokreta, osebujne mješavine judaizma, kršćanstva i narodne predaje, koji prepoznaje Etiopiju kao kolijevku čovječanstva, a Hailea Selasia drži božanskim simbolom.

 
Ryszard Kapuściński (Pinsk,1932. – Varšava, 2007.), poslije Nobelovke W. Szymborske najprevođeniji suvremeni poljski autor, pjesnik, prozaik i novinar. Za života je objavio 19 knjiga. U pedesetak godina novinarstva posebice je pratio zbivanja u Africi, Južnoj Americi i Aziji te najavio svjetsku globalizaciju, multipolarnost i nadolazak novih gospodarskih sila. Godine 2000. proglašen je za novinara XX. stoljeća. Odlikuju ga blistav stil, naoko jednostavna, a zapravo vrlo složena narativna tehnika, te sjajno psihološko portretiranje sugovornika. Najpoznatije knjige: Car, Šah, Imperij (raspad Sovjetskoga Saveza), Lapidarij te Putovanja s Herodotom (u Hrvatskoj dosad objavljeno jedino njegovo djelo i to u nakladi AGM-a).

 

Izvor: http://www.agm.hr/detailtrazi.php?A_ID=10241

 

 

Odgovori