“Historiografija o Zrinskima – izbor”

Državni arhiv za Međimurje predstavio je djelo Krešimira Regana i Vlatke Dugački “Historiografija o Zrinskima – izbor”.

 

 

Državni arhiv za Međimurje predstavio djelo “Historiografija o Zrinskima – izbor”

 

Međimurske novine
Robert Radović
4. svibnja 2017.

 

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije Državni arhiv za Međimurje održao je proteklog utorka u dvorani Scheier u Čakovcu promociju vrijedne knjige “Historiografija o Zrinskima – izbor”. Knjigu su predstavili Jurica Cesar i koautor Krešimir Regan.

 

– Riječ je o knjizi u kojoj su navedeni baštinski izvori, arhivske, bibliografske, knjižnične i muzejske građe koja se čuva u Hrvatskoj i susjednim zemljam.,’ o sadržaju knjige kazao je Jurica Cesar u ime Državnog arhiva za Međimurje, koji je nakladnik djela.

 

Bibliografijom, koja obuhvaća 2317 bibliografskih jedinica i 62 arhivskog fonda, dominiraju radovi posvećeni opsadi Sigeta. Autori djela, povjesničari Krešimir Regan i Vlatka Dugački, u predgovoru ističu:

– Iako se Zrinski sustavno znanstveno istražuju još od prve polovine XIX. st. , što je rezultiralo objavljivanjem znatne količine znanstvenih i znanstveno-popularnih radova te dvaju opsežnih bibliografija, povećana produkcija radova o njima potaknuta je obilježavanjem obljetnica herojske obrane Sigeta. U skladu s time 450. obljetnica opsade Sigeta i 110. obljetnica otkrića kostiju Zrinskoga i Frankopana povod je za izradu ove “Historiografije o Zrinskima” odnosno bibliografije znanstvenih, stručnih, kao i popularnih-radova o Zrinskima u razdoblju od XVI. do XXI. stoljeća.’

 

Grafičko oblikovanje potpisuje ICON i Krešimir Haman iz Čakovca. Knjigu je tiskana u Printexu Čakovec u nakladi od 300 primjeraka. Svatko tko će krenuti istraživati tematiku Zrinskih ova će mu knjiga biti jako dobra početna točka za rad.

 

Izvori:

Državni arhiv za Međimurje predstavio djelo “Historiografija o Zrinskima – izbor”

https://dram.hr/

 

 

Odgovori