Čitalački kružok Studentica za Palestinu

Na čitalačkom kružoku koji će se održati u utorak, 29. listopada 2024. u 18 sati u Klubu studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu bit će obrađivana knjiga antropologinje Maye Wind “Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom“ koju je 2024. godine objavila izdavačka kuća Verso.


Čitalački kružok Studentica za Palestinu

Predstavljanje inicijative će se održati 29. listopada u 18 sati u KSFF-u uz popratni studentski čitalački kružok na kojem ćemo zajednički proći uvod i izabrane dijelove poglavlja “Students Under Siege” iz knjige “Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom” antropologinje Maye Wind.

Zastrašujući razmjeri destrukcije i nasilja koji se u svojoj posljednjoj iteraciji na području Gaze i Zapadne obale odvijaju više od godinu dana, a unazad nekoliko tjedana silovito šire izraelskim napadima na Libanon odrazili su se, između ostalog, i na palestinski obrazovni sustav.

Od listopada 2023. godine do travnja 2024. godine u Gazi je ubijeno 5,479 studenata, 261 učitelj i 95 sveučilišnih profesora, a apsolutno su sva sveučilišta u Gazi djelomično ili u potpunosti uništena. Izraelska vojska sistematično targetira obrazovne institucije s ciljem uništenja infrastrukture koja bi nakon rata mladim Palestincima_kama pružila uvjete za adekvatno obrazovanje.

IDF (The Israeli Defense Forces) koja vrši ovo izrazito brutalno nasilje nad ljudima, zemljom i institucijama na području Gaze i Zapadne obale usko je povezana s radom izraelskih sveučilišta. U sklopu sveučilišta razvijaju se vojne doktrine i oružja koja se koriste u vojnim zločinima nad Gazom i Libanonom; opravdavaju se kontinuirana kolonizacija i eksproprijacija palestinske zemlje; racionalizira se etničko čišćenje Palestine; pružaju se moralna opravdanja za ubojstva i neselektivne napade na civile te sustavno diskriminira studente_ice koji nisu židovskog porijekla.

Povodom povezivanja studenata_ica Filozofskog fakulteta u mrežu protestnih akcija na međunarodnim i regionalnim sveučilištima, novoosnovana inicijativa Studentice za Palestinu vas poziva se da nam se pridružite na prvom čitalačkom susretu na kojem ćemo predstaviti dosadašnji rad grupe i zajednički promišljati daljnje djelovanje.

Predstavljanje inicijative će se održati 29. listopada u 18 sati u KSFF-u uz popratni studentski čitalački kružok na kojem ćemo zajednički proći uvod i izabrane dijelove poglavlja “Students Under Siege” iz knjige “Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom” antropologinje Maye Wind. Knjizi možete pristupiti putem sljedeće poveznice u prilogu.

Za sve zainteresirane koji nemaju vremena za čitanje, pozivamo vas da poslušate intervju s autoricom na epizodi podcasta Politics Theory Other: https://soundcloud.com/poltheoryother/towers

Kružok je zamišljen tako da zajednički sudjelujemo u čitanju i diskusiji, a moderirat će ga Maja Osmančević i Sara Gurdulić.

Vidimo se!

Studentice za Palestinu


Izvori i dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/events/897300071945972

https://www.maz.hr/2024/10/22/studentice-za-palestinu-citalacki-kruzok/


Odgovori