[Konferencija] Transformacije kasnog socijalizma: 1980-te

U dvadesetom veku, istoričari su skovali specifične nazive za njegove pojedinačne decenije. Ipak, iz različitih razloga, 1980-e nisu bile izdvojene kao poseban period i nisu našle svoje mesto na sociokulturnom vremenskom planu, ni u sovjetskoj istoriji, niti globalno. Međutim, 1980-e su bile obeležene nizom značajnih događaja i procesa koji se mogu tumačiti na najkontradiktornije načine. S jedne strane, one označavaju kraj čitave ere socijalističkih projekata širom sveta, dok s druge strane predstavljaju početak nove istorijske putanje.

Početkom 1980-ih, tenzije u globalnoj geopolitičkoj konfrontaciji između dva sistema su se pojačale. Društveni pokreti su dobijali na snazi, od antiratnih i ekoloških inicijativa do borbe za ljudska prava kako u Istočnom bloku, tako i u zapadnim zemljama. Značajne reforme su pokrenute kako u kapitalističkim (neoliberalizam), tako i u socijalističkim (perestrojka) ekonomijama. Ovaj period je takođe video značajno širenje zapadne masovne kulture zahvaljujući novim mogućnostima koje su pružali televizija i lični kasetofoni. Tako su spoljašnji faktori i unutrašnji procesi proizveli suštinske promene u socijalističkim zemljama, utičući na njihove političke, ekonomske i kulturne prakse.

Na ovoj konferenciji učestvuju istoričari, kulturolozi, sociolozi, filozofi i drugi specijalisti, koji će diskutovati o ovim promenama njihovim uzrocima, oblicima i uticaju na kasnije istorijske događaje. 

Konferencija će se održati 28. i 29. oktobra na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Počasni gost biće Ivan Krastev iz Centra za liberalne strategije i Institut za humanističke nauke u Beču.


Datum: Ponedeljak – Utorak, 28. – 29. Oktobar 2024

Lokacija: IFDT/Online, Kraljice Natalije 45, Beograd 


Program.


Izvor:


Odgovori