Tomislav Kovačić, „OPERACIJA “UNA” – Igra karata i magla rata na Uni i Savi u rujnu 1995. godine“

U hrvatskoj javnosti još uvijek postoje brojne nepoznanice zašto i kako se odvijao sraz Hrvatske vojske i Vojske Republike Srpske (VRS) u operaciji “Una” na obalama rijeka Une i Save 18. i 19. rujna 1995. godine. Izvodeći taktički i operativno vrlo složenu operaciju nepripremljenog nasilnog prijelaza rijeka, angažirane snage Hrvatske vojske su se nakon početnog uspjeha već drugog dana operacije izvukle na početne borbene položaje. Najteža posljedica operacije “Una” je 50 poginulih ili nestalih hrvatskih vojnika, što je glavni motiv za rasvjetljavanje proturječnih i do sada uglavnom parcijalno i različito prikazanih okolnosti u kojima je ona pokrenuta, pripremljena i vođena.

Operacija “Una” je vjerojatno najmanje istražena glavna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. I gotovo tri desetljeća poslije, ona je neopravdano marginalizirana u hrvatskom kolektivnom sjećanju i ostala je u sjeni niza drugih, uspješnih vojnih operacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


SADRŽAJ

PREDGOVOR

UVOD

DIGRESIJA – O IZAZOVIMA RAŠČLAMBE OPERACIJA IZ DOMOVINSKOG RATA

O strategiji, operativnom umijeću, taktici i doktrini

O operaciji, pojmovnom nasljeđu i odnosima snaga

O raščlambi i kritici

O pogreškama, uspjehu i neuspjehu

O nazivlju i preciznosti

STRATEŠKA RAZINA – „SAMO UNSKU PRUGU I NIŠTA VIŠE, NIŠTA VIŠE“

Zapovijedanje i vrhovno zapovijedanje

Uloga SAD-a u pokretanju operacije Una

Međuodnosi na hrvatskoj vojnoj strateškoj razini

Donošenje odluke o pokretanju operacije Una

Zaključno o događajima na strateškoj razini

  OPERATIVNA RAZINA – „AKO MUSLIMANI ŽELE BORBU, IMAT ĆE JE“

Operativna situacija i doktrina u doba Oluje

Hrvatski vojni uspjesi

Povoljne obavještajne procjene?

Opća ideja i zamisao operacije Una

Zaključno o događajima na operativnoj razini

TAKTIČKA RAZINA – „NEPRIJATELJU PONEKAD MORAŠ ODATI PRIZNANJE“

Taktika i zamke metodizma i detaljnog planiranja

Situacija, snage i razvoj operativnih zapovijedi

Odnos snaga u operaciji Una

Tijek operacije

Zaključno o događajima na taktičkoj razini

EPILOG

ZAKLJUČAK

POPIS KRATICA I POKRATA

TUMAČ SIMBOLA I OZNAKA

IZVORI I LITERATURA

BILJEŠKA O AUTORU


Tomislav Kovačić je rođen 1973. godine u Kotor Varošu u Bosni i Hercegovini. U Domovinski rat se uključio kao vojnik-gardist u 1. „A“ brigadi Zbora narodne garde (kasnije 1. gardijska brigada Tigrovi) u čijem sastavu je sudjelovao u operacijama oslobađanja Dubrovačkog zaleđa, u operaciji Maslenica na Velebitskom bojištu, u operaciji Bljesak-1 u zapadnoj Slavoniji, u operaciji Skok-2 na Šator planini, u operaciji Oluja od Like, preko Korduna do Banovine, u operaciji Una na desantnom mjestu prijelaza Dvor, te u operativnom planiranju za vojnu operaciju Dunav u Nemetinu i Osijeku.

Tijekom više od tri desetljeća vojne karijere služio je na brojnim zapovjednim, stožernim, glavnostožernime i nastavničkim dužnostima. Temeljnu časničku izobrazbu za zapovjednika voda i satnije pješaštva završio je na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu. Zapovjedno-stožernu školu Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država (United States Army Command and General Staff College) završio je u Fort Leavenworthu, Kansas, 2001./2002. godine, a Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ u Zagrebu 2016./2017. godine.

U misiji ISAF-a u Afganistanu sudjelovao je 2010./2011. godine na dužnosti planera budućih operacija u sastavu Združenog zapovjedništva ISAF-a (ISAF Joint Command) u Kabulu. U misiji na Kosovu sudjelovao je 2018./2020. godine na dužnosti savjetnika za razvoj doktrine u NATO-vom timu za savjetovanje i vezu (NATO Advisory and Liaison Team). U čin brigadira pješaštva promaknut je 2018. godine.

Nositelj je medalja Bljesak, Ljeto-95 i Oluja te medalja NATO Non-Article 5 medal for ISAF i NATO Non-Article 5 medal for the Balkans. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske  zahvalnosti za pet godina časne i uzorne službe, Redom hrvatskog pletera i Redom hrvatskog trolista.

Objavio je nekoliko znanstvenih i stručnih radova iz područja vojne znanosti i umijeća. Na dužnosti je nastavnika strategije na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu od 2020. godine.


Izvor:


Obavijest je objavljena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/knjige/jugoistocna-evropa/operacija-una-1995-godine


Iz medija:

https://www.vecernji.hr/vijesti/zasto-nije-uspjela-operacija-hv-a-na-uni-mjesta-prijelaza-une-nisu-dobro-izabrana-a-nedostajalo-je-i-camaca-1801614


Odgovori