Ženski sud: feministički pristup pravdi – slučaj Foča

Čast nam je pozvati vas na Javnu prezentaciju i susret pod nazivom “Ženski sud: feministički pristup pravdi – slučaj Foča” koji će se u Centru za ženske studije u Zagrebu (Dolac 8) održati 24. listopada 2024. godine u 19h.

Ženski sud: feministički pristup pravdi – slučaj Foča
Javna prezentacija, Zagreb, 24. listopad 2024.
Centar za ženske studije (19:00 – 21:00)

Dana 26. lipnja 2023. godine, Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizirale su u Beogradu Ženski sud-slučaj Foča u Beogradu, u Prostoru Miljenko Dereta, uz podršku feminističkih grupa iz: BiH (Horizonti, Tuzla, Fondacija CURE, Sarajevo); Crne Gore (Centar za žensko i mirovno obrazovanje – Anima, Kotor); Hrvatske (Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb); te umjetničko-aktivističkih kolektiva: Škart, Dah teatar, Prostor Miljenko Dereta, Beograd i Art klinika, Novi Sad.

Ženski sud – slučaj Foča bio je posvećen seksualnim zločinima jer je tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.), Foča bila mjesto sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u BiH. Zahvaljujući hrabrosti žena iz Foče i iz cijele BiH prokrčen je put ženama širom planete u borbi za kažnjivost ratnog zločina silovanja. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju/ ICTY je prvi put na slučaju Foča utvrdio da se seksualno ropstvo smatra zločinom protiv čovječnosti. Ipak, i pored ove historijski značajne presude, neki od seksualnih zločina nad ženama i muškarcima Foče, nažalost, nisu objelodanjeni niti priznati, već su prešućeni i zaboravljeni… Ženski sud – slučaj Foča predstavlja nastavak borbe, zajedno sa ženama i muškarcima Foče, za pravdu za žrtve seksualnih zločina u Foči i šire. Na Ženskom sudu – slučaj Foča svjedočile su: Ilvana Konjo, Zenija Hajdarević, Halida Konjo Uzunović i Kemalemir Frašto, dok su suradnice ŽS tumačile politički kontekst na osnovu njihovih svjedočenja.

Program susreta

19:00 – 19:10Pozdravna riječ – Dorotea Šušak, izvršna direktorica Ženskih studija, Zagreb

19:10 – 19:30Ženski sud: feministički pristup pravdi (Što je Ženski sud/ŽS? Što je feministički pristup pravdi? Historijat, proces organiziranja Ženskih sudova (Sarajevo, 2015.); aktivnosti u nastavku procesa, učinci ŽS; Ženski sud – slučaj Foča, 2023.
Nela Pamuković, Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb, Renata Jambrešić Kirin, Centar za ženske studije, Zagreb, Staša Zajović, Žene u crnom, Beograd

19:30 – 20:10Ženski sud – feministički pristup pravdi: slučaj Foča – projekcija dokumentarnog filma (42 min.) u režiji Marije Aranđelović, produkciji Žena u crnom. Film govori o Ženskom sudu – slučaj Foča, održanom u Beogradu (26. jun 2023.)

20:10 – 20:50Svjedokinje i svjedok govore o svom iskustvu svjedočenja na Ženskom sudu u Beogradu (Što je za mene značilo svjedočenje na Ženskom sudu?)

Govore:
Halida Konjo Uzunović, Foča/Sarajevo
Kemalemir Frašto, Foča/SAD (putem zoom-a)
Moderatorica: Staža Zajović, Žene u crnom, Beograd

20:50 -21:00Razgovor sa publikom (Učinci Ženskog suda, nastavak procesa ŽS…)
Moderatorica: Jadranka Miličević, Fondacija CURE, Sarajevo

Zagreb/Beograd, 24. listopad 2024.


Izvor:


Odgovori