Predstavljanje knjige Martine Pavković „Arhitekt Vjekoslav Bastl“

Institut za povijest umjetnosti i Etnografski muzej u Zagrebu pozivaju Vas na predstavljanje monografije „Arhitekt Vjekoslav Bastl“ autorice Martine Pavković, koje će se održati u ponedjeljak, 28. listopada 2024., s početkom u 18:00 sati u zgradi Etnografskoga muzeja (Trg Mažuranića 14, Zagreb).

Knjigu će predstaviti autorica dr. sc. Martina Pavković, recenzentica dr. sc. Irena Kraševac, prof. dr. sc. Zlatko Jurić i urednik Boris Dundović.


Arhitekt Vjekoslav Bastl (1872.–1947.) životom se i djelom utkao u hrvatski arhitektonski, kulturni i društveni krajolik prve polovine 20. stoljeća. Svojim je brojnim projektantskim ostvarenjima bio vezan dominantno za Zagreb te njima oplemenio gradsko tkivo. U profesionalnim je počecima bio snažno obilježen suradnjom s renomiranim zagrebačkim arhitektonskim poduzećem Hönigsberg i Deutsch te usmjeren mentorstvom Otta Wagnera na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, a od 1906. projektirao je samostalno. Bogatim arhitektonskim opusom i djelovanjem odigrao je ključnu ulogu ne samo u prijenosu moderne arhitekture na naše prostore nego i u obrazovanju novih generacija hrvatskih arhitekata i graditelja. Kao suosnivač Kluba hrvatskih arhitekta 1905. te kao nastavnik velik je doprinos dao formiranju struke i promicanju hrvatske arhitekture. Bastlovo ime stoga je neizostavno u proučavanju povijesti hrvatske arhitekture od kasnog historicizma do modernizma, ostavivši u svakoj od stvarateljskih faza trajan pečat na arhitektonskim ostvarenjima i ambijentima koje baštinimo.


Opširnije:

https://www.ipu.hr/article/hr/1798/arhitekt-vjekoslav-bastl

https://www.ipu.hr/article/hr/1727/arhitekt-vjekoslav-bastl


Odgovori