Predstavljanje knjige Vjekoslava Perice “Antifašizam. Povijest, mit i aktualnost jednoga svjetskog pokreta 1924. – 2024.”

Promocija knjige u izdanju Plejade i VeDRA-e, “Antifašizam. Povijest, mit i aktualnost jednoga svjetskog pokreta 1924. – 2024.”, održat će se u četvrtak, 24. listopada 2024. u 18 sati u novoj dvorani SKD Prosvjete, Preradovićeva 21 (dvorište), Zagreb.

Knjigu će predstaviti urednik Ilija Ranić (Plejada d.o.o.), predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić i autor prof. dr. sc. Vjekoslav Perica.


Objavljena je knjiga ANTIFAŠIZAM. Povijest, mit i aktualnost jednog svjetskog pokreta, 1924. – 2024. u izdanju Plejade i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA). Autor nastoji objasniti antifašizam kao povijest, a potom i naknadnu upotrebu te povijesti, te izdvojiti najvažnije lekcije i iskustva. Knjiga sadrži predgovor i sedam poglavlja: „Uvod: antifašizam, velika slika“; „Historijski antifašizam: 1921. – 1945.“; „Prilozi za jednu kulturnu povijest antifašizma: simboli, mitovi i narativi“; „Moralna snaga i pomirbeni potencijal antifašizma“; „(Kontra)mitovi o antifašizmu u srpskom i hrvatskom nacionalizmu“; „Fašizam i antifašizam našeg doba“; „Zaključna razmatranja: što je bio historijski antifašizam i koga se to danas tiče“. Širina pristupa omogućava Perici ne samo povijesnu analizu – studiju historijata antifašizma u svijetu i kod nas – nego i prikaz suvremenih oblika antifašizma, a i njihove potencijale za budućnost. Njegov temeljac danas je zapravo emancipacija svih podčinjenih skupina i traženje alternativa te gradnja pravednijeg, slobodnijeg, inkluzivnijeg svijeta. Posebno je obrađena antifašistička kulturna produkcija koja je nadživjela pokret i postala dio mnogih nacionalnih kultura i svjetske kulturne baštine. Javlja se u djelima trajne vrijednosti od Hemingwaya i Picassa do tisuća intelektualaca i umjetnika koji su bili aktivni antifašisti, pa sve do suvremenih izričaja u video umjetnosti i internetskim prilozima koji temu približavaju mladim naraštajima. Prilog knjizi je izbor iz kulturne i umjetničke baštine historijskog antifašizma koji sadrži izbor iz glazbene baštine antifašizma, klasike antifašističkog filma i televizijske produkcije, književna i umjetnička djela te “jednu svjetsku listu antifašista”.

Dr. sc. Vjekoslav Perica (Split, 1955.), povjesničar i sveučilišni profesor. Završio je Pravni fakultet u Splitu, radio u Slobodnoj Dalmaciji i u Gradu Splitu. Pred rat 1991. odlazi u SAD gdje je na University of Minnesota – Twin Cities magistrirao politologiju i doktorirao modernu svjetsku povijest. Radio je na nekoliko američkih sveučilišta i istraživačkih instituta. Bio je Fulbrightov stipendist SAD-a u Srbiji 2007., te dobitnik stipendije Nizozemskog kraljevskog instituta (NIAS) 2012. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci predavao je svjetsku povijest od 2007. do 2020. Fokus je njegova interesa u većini objavljenih radova fenomen modernih nacionalizama i odnos religije prema njima.


Izvori:

Odgovori