Okrugli stol „Prve zaposlenice u zagrebačkim muzejima”

U sklopu programa obilježavanja 105. rođendana Etnografskog muzeja u Zagrebu bit će u utorak, 22. listopada 2024. u 13 sati održan okrugli stol „Prve zaposlenice u zagrebačkim muzejima”.


Proučavanje povijesti muzeja doprinos je istraživanju kulture određene zajednice. Na okruglom stolu u povodu 105. obljetnice Etnografskog muzeja želimo prikazati dio njegove povijesti koji je dosad bio zanemaren. Tom prigodom predstavit ćemo izložbeni projekt pod nazivom Histerija zaborava u kojem prvi put zajedno sudjeluju četiri velika zagrebačka muzeja: Arheološki muzej u Zagrebu, Etnografski muzej, Hrvatski školski muzej i Muzej za umjetnost i obrt. Sudionice će govoriti o svojim istraživanjima uloge i važnosti rada koji su ostvarile prve žene zaposlene u zagrebačkim muzejima (kustosice, restauratorice, tekstilne stručnjakinje…) upozoravajući na poteškoće s kojima su se suočavale poput zakonskih ograničenja i dugogodišnjih kulturnih predrasuda koje su dovodile u pitanje njihovu sposobnost da obavljaju određene poslove. Istraživanjem njihova rada želimo pridonijeti nastojanjima da muzeji budu mjesta sjećanja svih ljudi koji su bili i jesu dio njihove povijesti.

Sudionice: dr. sc. Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica (Hrvatski školski muzej); dr. sc. Aida Brenko, muzejska savjetnica (Etnografski muzej); Andrea Klobučar, muzejska savjetnica (Muzej za umjetnost i obrt); dr. sc. Ana Solter, muzejska savjetnica (Arheološki muzej u Zagrebu); mr. sc. Aleksandra Vlatković, viša kustosica-dokumentaristica (Etnografski muzej)

Moderatorica: dr. sc. Željka Jelavić, muzejska savjetnica (Etnografski muzej)


Izvor:


Odgovori