Izložba „VEČITO“ u Bihaću

Sto godina od rođenja arh. Bogdana Bogdanovića (1922-2010)

Spomen-park žrtvama fašističkog terora “Garavice” (1974-1981)


Muzej unsko-sanskog kantona Bihać i Centar za graditeljsko nasleđe “VAM” Beograd organiziraju veliku retrospektivnu izložba „VEČITO“, posvećenu stogodišnjici rođenja velikana jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč).

Budući da Bihać poseduje jedno od najzanimljivijih djela ovog graditelja – Spomen-park žrtvama fašističkog terora “Garavice” (projektovan 1969-1981, i građen 1974-1981), za ovaj memorijal napravljena je posebna monografska postavka u okviru izložbe. Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja, susreti na temu kulture sećanja, kreativne i edukativne radionice za djecu i mlade. Posjetioci će na izložbi moći upoznati cjelokupno stvaralaštvo Bogdanovića, kako spomeničko, tako i književno (u vitrinama će biti izloženo svih 20 knjiga koje je za života Bogdanović napisao), a posebnom virtuelnom projekcijom biće provedeni kroz njegove spomenike – viđenu sa zemlje i sa neba.

U okviru monografskog izložbenog korpusa o Garavicama prvi put će imati prilike da vide autentične crteže koji se čuvaju u Beogradu i Beču, a kojima se rasvjetljava proces nastanka ideje projekta.

Autorka, kustoskinja i likovni identitet izložbe: Mare Janakova Grujić

Fotograf: Predrag Novaković

Voditeljica radionica: Aida Šarac Berbić, muzejski pedagog

Pokrovitelji: Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund)

Trajanje: 8 – 30. oktobar 2024.

Svečano otvaranje: utorak, 8. oktobar u 19 sati, Izložbeni salon Muzeja unsko-sanskog kantona Bihać.

Za radionice za djecu osnovnih škola, koje će trajati od 14-18. oktobra, učitelji i vaspitači mogu prijaviti razrede na e-mail: aidaa91@live.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063776284437


Preneseno s portala Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/historija-u-javnosti/naucne-manifestacije/izlozba-vecito-u-bihacu


Odgovori