Predavanje Marije Grujić „Feminizam kao kulturni pokret i perspektive nauke o književnosti u Srbiji“ u Beogradu

Naučno odeljenje „Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture“ poziva Vas na predavanje dr Marije Grujić, više naučne saradnice Instituta za književnost i umetnost, pod nazivom „Feminizam kao kulturni pokret i perspektive nauke o književnosti u Srbiji“.

Predavanje će se održati u utorak, 1. oktobra 2024, sa početkom u 12 časova, u Biblioteci Instituta, kao četvrti događaj u okviru ciklusa predavanja i razgovora „Istraživanja periodike u novim izdanjima Instituta za književnost i umetnost“.

Povod ovome predavanju predstavlja novo izdanje kojem je dr Marija Grujić bila jedna od recenzentkinja. Reč je o zborniku radova Postajanje autorkom, objavljenom kao 36. tom institutske edicije Istorija srpske književne periodike. Zbornik je objavljen u saradnji i koizdavaštvu Instituta za književnost i umetnost i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, a uz dr Žarku Svirčev, višu naučnu saradnicu Instituta, kao njegova urednica potpisuje se i Gordana Draganić Nonin.

Dr Marija Grujić je autorka četiri knjige iz oblasti rodne i feminističke teorije, književnosti i kulturnih studija: Bahtin i feministička književna analiza (2007); Reading the Entertainment and Community Spirit (2012); Rod i kultura fragmentarnosti: Nečista krv i Gazda Mladen Borisava Stankovića (2015); Razumeti Boru Stankovića: proza intimnih realnosti (2022). Bavi se istraživanjima iz oblasti studija roda, teorije književnosti, filma, popularne kulture, istorije socijalizma i post-socijalizma.


Izvor:

https://www.ikum.org.rs/novost.php?id=401


Odgovori