Virtualni muzej Dotrščina – Najava ovogodišnje memorijalne intervencije i razgovor s umjetnicima

Ovogodišnja memorijalna umjetnička intervencija Virtualnog muzeja Dotrščina u čast žrtava fašizma rad je naslovljen „Transition/Prijelaz“ autorice Patricije Pisani iz Berlina.

Rad će biti izveden u subotu, 21. rujna 2024. s početkom u 11 sati na glavnom ulazu u spomen-park Dotrščina.

Godišnja memorijalna umjetnička intervencija na Dotrščini izvodi se tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira.

„Transition/Prijelaz“ autorice Patricije Pisani privremena je intervencija u Dolini grobova gdje počivaju znane i neznane žrtve fašizma.

Dan ranije, 20. rujna 2024. s početkom u 18 sati u Goethe-Institutu Kroatien, Zadarska 80, održat će se razgovor s umjetnicima, Patricijom Pisani i Vladom Martekom, o njihovim radovima izvedenim u Berlinu i Zagrebu te općenito njihovoj umjetničkoj praksi u polju kulture sjećanja.

Razgovor će moderirati Saša Šimpraga.

Ovogodišnja intervencija na Dotrščini dio je novog eksperimentalnog ciklusa Virtualnog muzeja Dotrščina i partnera kojim se najvažniji zagrebački memorijalni prostor, putem umjetničke i kulturne razmjene, povezuje s memorijalnim prostorima sličnog karaktera i statusa u drugim europskim glavnim gradovima. Za prvo povezivanje, po koncepciji Saše Šimprage, odabrano je spomen-područje Murellenberg u Berlinu gdje je memorijalnu land art intervenciju u lipnju ove godine izveo Vlado Martek, autor prošlogodišnje intervencije na Dotrščini. Patricia Pisani autorica je trajnog spomen-obilježja u spomen-parku Murellenberg, postavljenog 2002. godine.

Umjetničke intervencije u Berlinu i Zagrebu dio su projekta Šumaljudi u partnerstvu Virtualnog muzeja Dotrščina, Goethe-Institut Kroatien, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i nGbK (Neue Gesellschaft für bildende Kunst) u Berlinu.

Projekt podržava Fond za likovne umjetnosti Geothe-Instituta (Global Arts Fund).

Virtualni muzej Dotrščina je autorski projekt Saše Šimprage, pokrenut 2012. godine.


Izvor i dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/u-ovom-se-parku-na-rubu-grada-dogodio-najveci-masovni-zlocin-u-povijesti-zagreba-no-izbrisan-je-nasilu-iz-sjecanja-15502838


Odgovori