Filmski četvrtak: Povratak u 1950-e

Dana 19. rujna 2024, u 18 sati u dvorani Katalozi Hrvatskoga državnog arhiva programom dokumentarnih filmova i reportaža dočarat će se slike iz života Hrvatske prije točno sedamdeset godina.

U reportažama Filmskih novosti vidjet ćemo kako je godine 1954. slavni etiopski car Haile Selassie I. posjetio Jugoslaviju, u riječkom brodogradilištu „3. maj“ porinut „Drvar“, drugi iz serije jugoslavenskih prekooceanskih teretnih brodova, a u Puli svoj život započeo glasoviti filmski festival. U dokumentarnom filmu Na tri rijeke vidjet ćemo kako se Sisak od rimske Siscie razvio u moderan industrijski centar, a u filmu Iz života naših pionira, kojeg su snimili članovi dječjeg kino kluba „Pionirski grad“, pogledati kako je izgledao zagrebački Pionirski grad nekoliko godina nakon otvaranja. Gradnja Pionirskog grada, jedinstvenog mjesta za rekreaciju i obrazovanje djece osnovnoškolske dobi na rubu grada Zagreba, počela je 1948. godine. O značaju tog projekta govori činjenica da su njegovi autori poznati hrvatski arhitekti i urbanisti Ivan Vitić, Josip Seissel i Marijan Haberle, ali i to što je do samog Grada neposredno prije izgrađena i pionirska željeznica s tri stanice. U izgradnji su sudjelovali sudionici omladinskih radnih akcija iz svih dijelova države, a završena je 1953. godine, dvije godine nakon svečanog otvorenja Pionirskog grada.

U reportažnom dokumentarcu Branka Bauera Prva revija domaćeg filma vidjet ćemo kako je izgledalo prvo izdanje Pulskog filmskog festivala godine 1954., kada to još nije bio festival, već revija filmova bez službenog žirija i nagrada. Glavna atrakcija revije bio je veliki slovenski hit Vesna Františeka Čapa i glumačka zvijezda koja je igrala naslovnu ulogu Metka Gabrijelčič. Unatoč lošem ozvučenju i ostalim tehničkim nedostatcima, publika je bila oduševljena, a Stevo Ostojić u Vjesniku u srijedu zapisao je: „To se još nije vidjelo kod nas: deset hiljada ljudi na jednoj filmskoj predstavi!“. Prema glasovima publike prvo mjesto osvojila je Vesna, a žiri kritike i novinara najboljim filmom proglasio je Stojana Mutikašu Fedora Hanžekovića. Zbog svoje inovativnosti to vrijeme neshvaćen hrvatski film Koncert Branka Belana, koji je kasnije postao pravi filmski klasik, publika i žiri su zanemarili. Sljedeće godine revija je postala festival, na koji je došao i drug Tito, a sve ostalo je slavna povijest J.

O filmovima s programa, a ponajviše o Pionirskom gradu i pulskom festivalu pričat će vam magistrica povijesti Kristina Deskar i viši filmski arhivist Juraj Kukoč. Ulaz je slobodan.


Odgovori