Priopćenje Hrvatskog etnološkog društva povodom zabrane izložbe ,,Susret na tromeđi“ u Sinju

Pismo podrške

Upravni odbor Hrvatskog etnološkog društva, potaknut zabranom otvaranja izložbe Inije Herenčić ,,Susret na tromeđi“ u sinjskoj Galeriji Sikirica, ovim pismom iskazuje podršku ravnateljici Galerije Sikirica Dragani Modrić na profesionalnom stavu koji je iskazala u kontekstu ovakvog, demokratskim društvima neprimjerenog, teškog oblika pritiska s političke pozicije moći na kreiranje umjetničkog programa i na neovisnost rada jedne ustanove u kulturi.

Ovaj je trenutak važan za djelatnike u kulturi koji svi ovise o određenim izvorima financiranja i određenim osnivačima. Upravo ovisnost o temeljnom financiranju čini mnoge djelatnike u kulturi, a pogotovo one najodgovornije, izrazito ranjivima, čak i ucijenjenima zbog uplitanja u programsku i stručnu djelatnost. Ta praksa dugoročno šteti kulturi, umjetnosti te djelatnicima u kulturi i njihovom kredibilitetu, a u konačnici i samoj instituciji ukoliko njeno vodstvo zauzme takav podložnički stav. Programski dio djelatnosti ustanova u kulturi trebao bi se odvijati prema muzejskim i umjetničkim standardima te dozvoljenim načinima financiranja.

Smatramo da je ovaj trenutak važan i zbog primjera odgovornog izražavanja nezadovoljstva zbog uplitanja u neovisnost rada ustanova u kulturi, kakav je kolegica Modrić ilustrirala, kao i zbog budnog praćenja mogućih posljedica javnoga prokazivanja istog. Zabranjivanje umjetničkih programa i cenzura svojstveni su nedemokratskim društvima i želimo vjerovati da je Hrvatska nadišla tu fazu i da joj se neće vratiti.

Ovaj je slučaj odjeknuo u javnosti kroz različite medije, ali vjerojatno ne predstavlja izoliran primjer. Hrvatsko etnološko društvo strukovna je udruga koja okuplja brojne znanstvenike i djelatnike u kulturi iz područja etnologije i kulturne antropologije, ali i ljubitelje baštine. Mnogi naši članovi rade u muzejima i vode zbirke koje obuhvaćaju, u najširem smislu, heterogenu i bogatu kulturnu baštinu Republike Hrvatske i svijeta. Smatramo da je ova podrška bitna, jer mi danas moramo ne dozvoliti takve pokušaje kako u budućnosti u hrvatskim muzejima i galerijama ne bi bio izložen samo onaj sadržaj koji lokalni (ili manje lokalni) moćnici u tom trenutku smatraju “podobnim“.

Hrvatsko etnološko društvo zalaže se za toleranciju i interkulturni dijalog u kreiranju  umjetničkih sadržaja. neovisnost rada svih ustanova u kulturi i pruža podršku svim ravnateljima i djelatnicima koji na prvom mjestu zadržavaju profesionalnost i odgovornost prema struci.

S nadom u to da se ovakve situacije više neće ponoviti,

Olga Orlić, predsjednica Hrvatskog etnološkog društva, u ime Upravnog odbora Hrvatskog etnološkog društva


Izvor:


Odgovori