12. Festival alternative i ljevice Šibenik – FALIŠ (4. – 7. 9. 2024.)

Program 12. Festivala alternative i ljevice sadrži, između ostalog, razgovor “Tako se kalio zločin: Četnici u službi NDH” u kojem u petak, 6. rujna sudjeluje Hrvoje Klasić, a moderira Daško Milinović.


22h Mala loža (Trg Ivana Pavla II) 

Razgovor 

„Tako se kalio zločin: Četnici u službi NDH“

gost: Hrvoje Klasić, moderira: Daško Milinović

OPIS: U svom izlaganju Hrvoje Klasić će objasniti zašto je (povijesno) netočno četnike iz Drugog svjetskog rata nazivati antifašistima i osloboditeljima. Prije svega, antifašistički pokret je onaj koji se bori protiv fašista dok za četnike postoje brojni dokumenti koji dokazuju suradnju s talijanskim fašistima, njemačkim nacistima i hrvatskim ustašama. Upravo iz te činjenice proizlazi i zaključak da se zbog suradnje s okupatorima (Talijanima i Nijemcima), a ne borbe protiv njih, četnike ne može smatrati oslobodilačkim pokretom. U izlaganju će biti riječi i o aktualnim problemima u suočavanju s prošlošću prije svega u Srbiji i Hrvatskoj, s naglaskom na povijesni revizionizam i istraživačku, ali još više ideološku bliskost hrvatskih i srpskih revizionista. 

HRVOJE KLASIĆ (Siask, 1972.) na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu je diplomirao, magistrirao i doktorirao, a na istom fakultetu je i zaposlen. Predaje predmete vezane uz hrvatsku i svjetsku povijest 20.stoljeća. Hrvoje Klasić dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, Godišnje nagrade grada Siska, Nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”, te Godišnje nagrade grada Zagreba. Autor je šest knjiga i dokumentarnih televizijskih serija „Hrvatsko proljeće“, „Nezavisna Država Hrvatska“ i „Partizani“. 

DAŠKO MILINOVIĆ je rođen u Rumi 22. 09 1980. Po profesiji grafički dizajner, a radi i kao radoio voditelj i novinar. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa CKM i pevač benda Red Union. Piše kolumne. S Mladenom Urdarevićem svako jutro vodi emisiju i podcast na njihovom online radiju. Autor je nekoliko knjiga od kojih je najnovija Know How.


Izvor i dodatne obavijesti:

https://www.falis.com.hr/


Odgovori