Predstavljanje knjige Hrvoja Mandića „Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću“ u Splitu

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovozaHrvatska udruga Benedikt zajedno s Družbom “Braća Hrvatskog Zmaja” – Zmajski stol u Splitu, ogrankom Matice hrvatske u Splitu, splitskom podružnicom Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskim pomorskim muzejom u Splitu organizira predstavljanje knjige knjige: Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću autora dr. sc. Hrvoja Mandića.

Uz autora knjigu će predstaviti dr. sc. Mario Jareb i Radoslav Zaradić.

Predstavljanje će se održati u petak, 23. kolovoza s početkom u 19h u dvorištu Tvrđave Gripe, Glagoljaška ulica 18, Split. U slučaju lošeg vremena, predstavljanje će biti održano u dvorani Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, također na adresi Glagoljaška 18, Split.

Prof. dr. sc. Miljenko Brekalo na portalu Narod.hr piše: U knjizi se nalaze složena analiza zbivanja unutar franjevačkoga reda na području Širokoga Brijega tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, franjevačko djelovanje, utjecaj i posljedice partizanskog osvajanja Širokoga Brijega neposredno pred završetak rata. Knjiga donosi cjelovit prikaz vjerske dimenzije društvenoga života koji se značajno i suprotstavljeno isprepletao s komunističkim režimom, koji je netom po svršetku Drugoga svjetskog rata institucionaliziran i formaliziran, iako nije bio i općeprihvaćen među Hrvatima u Hercegovini. Početna istraživanja bavila su se uzrokom i povodom ubojstva hercegovačkih franjevaca. Kasnija istraživanja bila su usmjerena na humanitarnu ulogu hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu, a u zadnjoj fazi istraživanja i pisanja fokus je bio na dekonstrukciji narativa o hercegovačkim franjevcima dominantnog nakon 1945. godine u doba komunističke Jugoslavije. Taj je narativ o(p)stao do danas i stoga se veći dio ove knjige bavi njegovom dekonstrukcijom. Knjiga ima 22 poglavlja, a na kraju knjige nalazi se zaključak, prilozi, sažetak na engleskom jeziku, popis kratica, kazalo imena i popis literature.

Ulaz slobodan.


Izvor:


Odgovori