Izložba „Tajne sesvetskih bunkera“

U Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorena je od 21. lipnja do 30. kolovoza 2024. izložba „Tajne sesvetskih bunkera“.

Izložba otkriva povijest fortifikacijskih objekata izgrađenih 50-ih godina prošlog stoljeća na području Sesveta. Danas su ti bunkeri zaboravljeni i zapušteni, a neki i srušeni, dok je njihova funkcija nepoznata većini građana. Unatoč tomu, oni su važan dio sesvetske vojne povijesti, koja postaje zanimljiva zbog trenutnog sukoba u Europi, gdje mnoge istočnoeuropske zemlje planiraju graditi nove obrambene linije.

Od mnogobrojnih fortifikacijskih sustava iz prošlosti, najpoznatija je Maginotova linija u Francuskoj, koja je bila zamišljena kao nepremostiva prepreka njemačkim snagama. Slično tome, sesvetski bunkeri su trebali spriječiti moguće napredovanje Sovjeta i njihovih satelita prema Zagrebu, što se srećom nije dogodilo.

Kroz predmete, fotografije, dokumentaciju, kartografske prikaze i 3D modele, izložba pruža uvid u ove zanimljive vojne strukture, njihov povijesni kontekst i značaj. Cilj izložbe je približiti sesvetsku vojnu povijest posjetiteljima te potaknuti razmišljanje o trenutnim događajima u istočnoj Europi.

Istraživanje ovih bunkera nije završeno, pa nam je svaka pomoć, sjećanje i informacija dobrodošla kako bismo što potpunije razumjeli ovaj dio naše povijesti.

Izložbu su podržali Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.


Izvor:


Odgovori