Predavanje Danijela Vojaka „Povijest romskog stanovništva na hrvatskim područjima, od doseljavanja do danas“

Romska nevladina organizacija „Perspektiva“ iz Zagreba predvođena gospodinom Ramizom Ajdinom organizira javno predavanje dr. sc. Danijela Vojaka pod naslovom „Povijest romskog stanovništva na hrvatskim područjima, od doseljavanja do danas“. Predavanje će se održati 1. kolovoza 2024. sa početkom u 11:00 u Multimedijalnoj dvorani Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu (Marulićev trg 19, I kat).

Dr. sc. Danijel Vojak radi kao znanstveni savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu i jedan je od istaknutih znanstvenika koji sustavno istražuje povijest romskog stanovništva na hrvatskim područjima. Autor je više knjiga i znanstvenih radova na temu povijesti Roma. 

Predavanje dr. sc. Vojaka održava se unutar projekta Udruge Perspektiva UPOZNAJMO SE – TE PENDŽARKERAS AMEN, koji na kreativan i dosjetljiv način afirmira Rome kao manjinsku zajednicu koja značajno doprinosi i obogaćuje hrvatsko društvo i koja zaslužuje ravnopravan položaj sa svim drugim zajednicama u društvu. Ova afirmacija Roma doprinosi većem uključivanju Roma u sve pore društva i doprinosi jačanju sudjelovanja Roma u procesima odlučivanja u društvu. Projekt gradi na  jačanju  pozitivnog imidža Roma u hrvatskom društvu i doprinosi smanjenju stoljetne diskriminacije istih. Projekt predstavlja romsku kulturu i tradiciju u najboljem svjetlu istovremeno je povezujući s hrvatskom kulturom i umjetnošću. Projekt s jedne strane upoznaje većinsko stanovništvo i druge manjine s romskog kulturom i time doprinosi povezivanju s istom, upoznavanju iste i razbijanju predrasuda prema Romima, a s druge strane radi na jačanju romskog identiteta kod pripadnika romske manjine

Predavanje će se održati povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen kako bi se podigla svijest o genocidnom stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu.



Odgovori