Aleksandar Hemon, „Bejturan i ruža“

Kada jednog lipanjskog dana 1914. nadvojvoda Franz Ferdinand uz veliku pompu stiže u Sarajevo, Rafael Pinto zaokupljen je mljevenjem bilja za pultom svoje apoteke. Pinto je daleko od pomisli da će sukob ogromnih razmjera zapaliti svijet. A onda svijet eksplodira… U rovovima u Galiciji, surovu stvarnost ratnog nasilja Pinto uspijeva preživjeti samo zahvaljujući pažnji suborca Osmana, svoga zaštitnika i ljubavnika, čovjeka od akcije i karizmatičnog pripovjedača, koji upotpunjuje Pintinu poetsku dušu. Zajedno bježe iz rovova, preživljavaju gotovo sigurnu smrt, susreću se sa špijunima i boljševicima, putuju preko planina i kroz pustinje, iz svijeta u svijet, stižući do Šangaja, i sve to samo zahvaljujući Pintinoj ljubavi prema Osmanu – kao i povremenoj upotrebi opijata.


Bejturan i ruža Aleksandra Hemona jedan je od najboljih romana koji sam ikada pročitao i, kao sve velike priče, odbija da ga se smjesti u ladicu. To je roman ceste, priča o imigrantima, priča s duhovima, portret jedne obitelji, misterij, povijesni ep, ratni roman i, da, ljubavna priča – on je sve to, i više, pothvat neobuzdane književne bravure. Ukratko, remek-djelo.

– Rabih Alameddine –

Ova je knjiga utočište. Usred katastrofe i nezamislivog gubitka, još uvijek možete pronaći srceparajuću dobrotu; još uvijek možete čuti pjesme i smijeh; još uvijek osjetiti nježnost ljubavnikove brade. Svaka se stranica zatvara oko vas, puna utjehe kao zagrljaj, a u tim stranicama osjetit ćete kako srce Aleksandra Hemona kuca uz vaše.

– Lana Wachowski –

Epska priča prepuna obrata, remek-djelo Aleksandra Hemona.

– David Mitchell –


Bilješka o piscu:

Aleksandar Hemon istaknuti je bosansko-američki pisac. Objavio je zbirke priča Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke i Knjiga mojih života, romane Čovjek bez prošlosti, Projekat Lazarus i Kako su nastali Ratovi zombija, te memoarske knjige Nije ovo tvoje i Moji roditelji. Dobitnik je brojnih nagrada. Predaje na Sveučilištu Princeton. Bejturan i ruža njegov je najnoviji roman.


Izdavač: V.B.Z. d.o.o

Godina izdanja: 2024

Broj stranica: 332


Izvor:

https://www.vbz.hr/book/bejturan-i-ruza/


Odgovori