Znanstveni skup “Prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj” (2024.) – drugi poziv

Zajedničko vijeće općina Vukovar, odnosno Odbor za kulturu i sport i ove godine organizira znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj“.

Stoljetna prisutnost srpskog naroda na prostoru koji je omeđen državnim granicama Republike Hrvatske izrodila je specifičnu kulturu koja je proizvod generacijskog suživota s pripadnicima drugih naroda i koja ima niz specifičnosti u odnosu na kulturu Srba koji žive na prostoru matične države. Dok je utjecaj sredine razvio specifičnu kulturu hrvatskih Srba, ne treba zaboraviti ni utjecaj Srba na razvoj cjelokupnog hrvatskog društva. Unatoč tome, prošlost i kultura Srba iz Republike Hrvatske kao da su na marginama znanstvenih istraživanja, što je i bio povod Zajedničkom vijeću općina Vukovar da pokrene ideju o organiziranju znanstvenog skupa koji bi okupio znanstvenike iz zemlje i regije koji bi mogli dati svoj doprinos ovoj temi. Namjera je da skup bude interdisciplinarnoga karaktera kako bi se prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj razmatrali s povijesnog, etnološkog, jezičnog te stajališta drugih društvenih i humanističkih znanstvenih područja. Prošlogodišnji skup dao je svoj doprinos rasvjetljavanju ove složene teme kroz 35 raznorodnih izlaganja stručnjaka iz pet zemalja, čime je opravdana ideja organizatora o organizaciji znanstvenog skupa. Vidljivo je da postoji potreba da se nastavi s proučavanjem prošlosti i kulture srpskog naroda na prostoru Republike Hrvatske kroz daljnje istraživanje ove teme.

Ovom prigodom pozivamo sve zainteresirane da se prijave na Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Prošlost i kultura Srba u Republici Hrvatskoj“ koji će biti održan 4. i 5. listopada u Vukovaru (Republika Hrvatska) i daju svoj doprinos u istraživanju prošlosti i kulture srpskoga naroda na prostoru Republike Hrvatske.

Za prijavu na skup potrebno je poslati naslov teme, afilijaciju autora, sažetak do 250 riječi i do pet ključnih riječi. Rok za prijavu za sudjelovanje na skupu je 25. kolovoz 2024. godine. Prijave se primaju isključivo e-poštom na sljedeću mail adresu: kultura@zvo.hr.

Obrazac prijave može se pronaći na sljedećoj stranici:


Odgovori