Javno predavanje Silvia Forze „Mornaričko groblje u Puli: neiscrpan izvor kolektivne memorije grada i njegova identiteta“ u Puli

U petak, 28. lipnja 2024., s početkom u 18 sati na Mornaričkom groblju u Puli, povodom obilježavanja Dana sv. Petra, bit će održano javno predavanje „Mornaričko groblje u Puli: neiscrpan izvor kolektivne memorije grada i njegova identiteta“. Prisutnima će se obratiti publicist i novinar  Silvio Forza koji će, uz kratku vođenu turu do grobnica i grobova ličnosti koje su ostavile svoj trag u povijesti Pule, govoriti zašto je ovo groblje neiscrpan izvor stvaranja kolektivne memorije grada kroz razna povijesna razdoblja, kako u ratu tako i u miru. Organizatori su Grad Pula – Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo.

O predavanju:

Prisutni će biti upoznati kako s grobovima vojnih ličnosti, od austrijskih admirala do partizana, tako i s nekim kuriozitetima kao što su „začarani grob“ Britanke Matilde Barry ili grob s epitafom na osmanskoturskom jeziku čija je „tajna“ otkrivena nedavno. Mornaričko groblje u Puli spomenik je visoke razine kulturološke vrijednosti i važan je dio gradske povijesne baštine. Još je 1960. proglašeno za spomeničko groblje, potom je 1997., po okončanju njegove obnove, uvršteno na popis spomenika pod zaštitom Haške konvencije.

Pozivnica – Invito


Izvor:


Odgovori