[Predavanje] Svakodnevica radnika u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća na primjeru tvornice „Đuro Đaković“ (YugoLab)

U predavanju se u širem kontekstu socijalističkih tvornica, „Đuri Đakoviću“ pristupa kao socijalnom sustavu koji je, među ostalim, doprinio razvoju stanogradnje, kulturnih aktivnosti te potrošačkog društva. Naime, tvornice su, pa tako i „Đuro Đaković“ predstavljale „centre za socijalnu preraspodjelu, preko kojih su radnici diljem zemlje mogli pristupiti obrazovnom osposobljavanju, kulturnim udruženjima i uslugama socijalne skrbi poput kantina i zdravstvene zaštite“.

U ovom smislu „Đuro Đaković“ kao jedno od najvećih industrijskih postrojenja socijalističke Jugoslavije, koje je sudjelovalo u izgradnji niza tvorničkih kompleksa (Etiopija, Sudan, Libija, Istočna Njemačka) te, na tragu političke nesvrstanosti, surađivalo s američkim i belgijskim kompanijama, predstavlja case study za analizu rada tvornica kao socijalnih sektora u okviru kojih su radnici imali pristup zdravstvenim stanicama, restoranima, mogućnostima bavljenja sportom te rekreacijom. Na tom tragu će se u izlaganju predstaviti tvornice kao „socijalni tamponi“ koji su kreirali nove društvene prakse koje su utjecale na stvaranje sretnog i zadovoljnog radnika.


Datum: Petak, 21. Jun 2024

Vreme: 14:00

Lokacija: IFDT/Online, Kraljice Natalije 45, Beograd

Zoom link:


Obavijest je objavljena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=2562


Odgovori