Stejărel Olaru, “Nadia Comăneci i Securitate: Priča o sportu, tajnoj službi i bijegu u slobodu”

Priča o najvećoj rumunjskoj sportašici svih vremena, njezinu sportskom krugu i odnosu sa zloglasnom rumunjskom tajnom službom Kada je Nadia Comăneci u noći s 27. na 28. studenog 1989. u skupini od sedam prebjega prešla na mađarsku stranu granice, policija nije mogla ni sanjati da su ulovili „sportašicu 20. stoljeća”, prvu gimnastičarku koja je zaradila savršenu desetku za svoju vježbu, i to ni manje ni više nego na Olimpijskim igrama 1976. sa svega 14 godina! No let Nadije Comăneci do visina bio je sve samo ne zvjezdan.

Od voluntarizma trenera koji su je zlostavljali i izgladnjivali, preko života pod 24-satnim nadzorom, do financijskog potkradanja i zabrana putovanja u inozemstvo, autor nam, koristeći više od 25 000 arhivskih dokumenata i tajnih snimaka, donosi priču o pravoj cijeni uspjeha i žrtvi koju je netko u stanju podnijeti za savršenu izvedbu.


Stejărel Olaru (rođen 1973.) rumunjski je povjesničar, pisac, istraživač i bivši predavač na Rumunjskoj nacionalnoj obavještajnoj akademiji. Bio je savjetnik za nacionalnu sigurnost rumunjskog premijera (2006. – 2008.), državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova (2013. – 2014.) i glavni ravnatelj Instituta za istraživanje komunističkih zločina u Rumunjskoj (2005. – 2010.). Dosad je sam ili u suautorstvu objavio više knjiga o modernoj rumunjskoj povijesti i povijesti rumunjskih tajnih službi.


Nakladnik: Naklada Ljevak

Prijevod: Ana Brnardić, Adrian Oproiu

05/2024.

344 str.


Izvori i opširnije:

https://www.ljevak.hr/stejarel-olaru/32856-nadia-comaneci-i-securitate.html

https://mvinfo.hr/knjiga/16729/nadia-com-neci-i-securitate-prica-o-sportu-tajnoj-sluzbi-i-bijegu-u-slobodu


Odgovori