Predstavljanje knjige Federica Tenca Montinija „Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954.” u Puli

U utorak, 11. lipnja 2024., s početkom u 18 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) bit će predstavljena knjiga  Federica Tenca Montinija ”Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954.”. Uz autora knjigu će predstaviti dr. sc. Darko Dukovski. Organizatori su Istarsko povijesno društvo i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

O knjizi:
Sudbina Trsta i i Tršćanska kriza koja je trajala od svibnja 1945. do sklapanja Londonskog memoranduma u listopadu 1954. bila je najosjetljivija mirnodopska dionica u odnosima između Italije i Jugoslavije. Knjiga Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954. podrobno objašnjava što se u deset godina događalo između dvije države i dvaju svjetskih političkih blokova. Knjiga govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravama o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih nacija, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, kao i o karizmatičnim vođama.

O autoru:
Federico Tenca Montini je talijanski povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Izvor:


Odgovori