Ian Kershaw, „Osobnost i moć“

U izdanju Frakture objavljeno je hrvatsko izdanje knjige povjesničara Iana Kershawa „Osobnost i moć. Graditelji i razaratelji moderne Europe“ (o čijem smo engleskom izvorniku već obavijestili), u kojoj se obrađuju Lenjin, Mussolini, Hitler, Staljin, Churchill, de Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, Thatcher, Gorbačov, Kohl.


    Jezik izvornika: engleski

    Prijevod: Vuk Perišić

    Broj stranica: 480

    Datum izdanja: travanj 2024.

    ISBN: 978-953358622-9

    Naslov izvornika: Personality and Power


Tko su osobe koje su oblikovale europsko dvadeseto stoljeće, bile gospodari života i smrti, mijenjale živote milijunima? Kako su ti ljudi došli na vlast i kako su je izgubili, što je u njihovim profilima bilo ono odlučujuće što ih je izdvojilo od mase drugih političara? Lenjin, Mussolini, Hitler, Staljin, Churchill, de Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, Thatcher, Gorbačov i Kohl – tih je dvanaesetero bez sumnje najvažnijih europskih političara odabrao jedan od najutjecajnijih suvremenih svjetskih povjesničara sir Ian Kershaw u svojoj studiji Osobnost i moć. Neki od njih došli su na vlast prevratom, drugi pak demokratskim izborima, neki su vlast osvojili u ratu, drugi nakon rata, neki su vladali više puta, neki su od njih ratni zločinci, drugi pak uzor demokratičnosti, neki su oslobađali svoje narode, drugi su se borili u ratu na fronti, a neki su vukli poteze iz kabineta, neki su bili linčovani, drugi su umrli prirodnom smrću…

Svih ovih deset političara obilježilo je svjetsku i europsku povijest, bez njih ne možemo zamisliti ni našu prošlost, ni sadašnjost, ni budućnost, oni su bili, kako ih autori i naziva, graditelji i razaratelji suvremene Europe. Često dijametralno suprotni, oni su ličnosti koje su obilježile naše vrijeme. Danas, kada su Europa i svijet na prekretnici, itekako treba posegnuti za knjigom Iana Kershawa Osobnost i moć da se shvate povijesni procesi, ali i pokuša razumjeti sadašnjost.


“Važna je i činjenica da je od malih nacija Kershaw među Ruse, Nijemce – čak trojicu, Francuze, Španjolce, Talijane, Britance, uvrstio i jednog Hrvata, Josipa Broza Tita. Posljednjih desetljeća malo je knjiga u kojima smo tretirani kao ravnopravni, činitelji i stvaratelji, pa je i s ove strane to pozitivan iskorak, impuls i ohrabrenje da se na vlastitu prošlost ne gleda provincijalno, da se o sebi pokuša progovoriti kao aktivnom dijelu svijeta, onima koji mogu nešto svijetu i ponuditi, ne samo slijediti trendove.”

– Tvrtko Jakovina

“Ian Kershaw istražuje kako je dvanaestero europskih šefova država i vlada, različitih porijekla i u različitim političkim sustavima, došlo na vlast, kako su se održali na vlasti i do koje su mjere utjecali na promjene u Europi dvadesetog stoljeća. Pritom se pita, i nastoji dati odgovor na pitanje, ako su te ličnosti doista bile tvorci povijesti, je li to bilo zato što su bili proizvodi jedinstvenog spleta okolnosti koji im je omogućio stjecanje i obnašanje vlasti. Možda najveći znanstveni doprinos predstavlja analiza i komparativna usporedba uglavnom neusporedivih ličnosti, te rezultati koji će mnoge čitatelje iznenaditi.”

– Hrvoje Klasić


“Osvjetljavajuće… uvjerljiva serija eseja o dvanaest izuzetnih vođa koji su bili u središtu europskog 20. stoljeća.”

– Philip Stephens, Financial Times

“Malo je povjesničara koji su kvalificiraniji da odgovore na ova pitanja od Iana Kershawa… Kao i uvijek, on se pokazuje kao sjajan minijaturist, vješto ocrtavajući osobnosti i filozofije u nekoliko hladno napisanih redaka… Kershawova knjiga ima suvremenu pouku, a ta je da su društva vjerojatno najsretnija i najzdravija kada vođe najmanje znače.”

– Dominic Sandbrook, Sunday Times

“Sir Ian Kershaw, veliki (u oba smisla) biograf Adolfa Hitlera, daje važan doprinos ovoj raspravi… Uvjerljivi i nijansirani portreti perom (…) dobro istraženo, dobro napisano, potiče na razmišljanje.”

– Andrew Roberts, Daily Telegraph

“Lucidni portreti vođa koji su oblikovali europsko 20. stoljeće… Mnogo toga može se pronaći u Kershawovoj uvjerljivoj i mudroj analizi.”

– Orlando Figes, The Observer


Ian Kershaw (rođen 1943.) britanski je po­vjesničar i pisac koji se ponajviše bavi poviješću Njemačke u 20. stoljeću. Na početku svoje karijere proučavao je srednji vijek, no potom se posvetio modernoj povijesti. Smatraju ga jednim od vodećih stručnjaka za Treći Reich i Adolfa Hitlera, a objavio je dvadesetak knjiga upravo na te teme, među kojima se ističu Do pakla i natrag (To Hell and Back), 2015., Kraj: Hitlerova Njemačka 1944.–1945. (The End: Hitler’s Germany 1944-45), 2011., kao i bio­grafska djela o Hitleru Hitler 1889-1936: Hubris iz 1998. i Hitler 1936-1945: Nemesis iz 2000. Dobitnik je nagrada Wolfson, Elizabeth Langford i Bruno Kreisky te jedan od dobitnika prve knjižne nagrade Britanske akademije, čiji je član. Prije umirovljenja predavao je na Sve­učilištu u Sheffieldu, a kao stručni savjetnik surađivao je na brojnim BBC-jevim dokumentarnim serijama.


Izvor:

https://fraktura.hr/osobnost-i-moc.html


Prethodna obavijest:


Odgovori