Predavanje Marijana Lipovca “Jan Žižka, najveći češki vojskovođa (povodom 600. godišnjice smrti)”

Hrvatsko-češko društvo organizira predavanje Jan Žižka, najveći češki vojskovođa (povodom 600. godišnjice smrti) koje će održati Marijan Lipovac u ponedjeljak 27. svibnja u 19 sati u Češkom narodnom domu u Zagrebu, Pavla Šubića 20, 1. kat.


Predavanjem Hrvatsko-češko društvo obilježava 600. godišnjicu smrti jedne od najznačajnijih osoba češke povijesti. Jan Žižka rođen je oko 1360. u Trocnovu u južnoj Češkoj u nižoj plemićkoj obitelji. Početkom 15. stoljeća borio se protiv velikaške obitelji Rožmberk, a 1410. služio je kao najamni vojnik u poljskoj vojsci te je sudjelovao u bitci kod Grűnwalda gdje je izgubio lijevo oko. Oko 1414. bio je komornik na dvoru češkog kralja i rimsko-njemačkog cara Václava IV. u Pragu te se upoznao s učenjem Jana Husa. Jan Žižka bio je jedan od glavnih organizatora Praške defenestracije 1419. kojom su započeli hutitski ratovi koji su trajali do 1436. Postao je zapovjednik vojske radikalnih husita sa sjedištem u Táboru te je odbio dva križarska pohoda na Češku, iako je od 1421., gubitkom drugog oka, bio slijep.


Jan Žižka unio je mnoge novosti u tadašnje naoružanje i vojnu taktiku u kojoj je važnu ulogu imalo korištenje mobilnih fortifikacija. Husiti su prvi u Europi počeli u većoj mjeri koristiti vatreno oružje pa iz češkog potječu nazivi pištolj i haubica. Jan Žižka nije bio poražen ni u jednoj bitci, a umro je pri opsadi utvrde Přibyslav tijekom pohoda na Moravsku 11. listopada 1424. Na čelu husitske vojske naslijedio ga je Prokop Veliki.


Jana Žižku Česi danas slave kao svog najvećeg vojskovođu, a 1950. na brdu Vítkov u Pragu, u gradskoj četvrti Žižkov, podignut je spomenik Jana Žižke na konju, autora Bohumila Kafke, visok devet metara, po dimenzijama treći najveći konjanički spomenik na svijetu.

 
Tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je u postojala partizanska postrojba sastavljena od Čeha i Slovaka koja je nosila naziv Čehoslovačka brigada „Jan Žižka z Trocnova”.

Predavanje se održava uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.



Izvor:

https://www.facebook.com/HCDZG


Odgovori