Izložba “Od Danice do Jasenovca“ u Koprivnici

Ova iznimno značajna muzejska izložba veliki je doprinos praksi i njegovanju kulture sjećanja na najcrnju točku kako u višestoljetnoj tako i u povijesti našega grada u vrijeme kolaboracionističke i fašističke Nezavisne države Hrvatske. Izložba je realizirana i plod je dvadeset godišnje suradnje Odjela povijesti Muzeja grada Koprivnice sa središnjom hrvatskom muzejskom ustanovom za pitanja holokausta i genocida 1941. – 1945. godine Javnom ustanovom Spomen područje Jasenovac.



Njezina velika važnost očituje se u činjenici da nakon punih 83 godine donosi detaljan spisak s imenima i prezimenima, dokumentima, svjedočanstvima i fotografijama 899 logoraša Danice koji su prošli kroz sustav koncentracijskog logora Jasenovac 1941.-1942. godine odnosno njih 751 koji su u tom sustavu izgubili život. Preostali dio logoraša ubijen je u drugim logorima u NDH npr. sustav logora Gospić te Slana i  Matajna na Pagu odnosno u Auschwitzu i Auschwitz – Birkenau u nacističkoj Njemačkoj odnosno Poljskoj.


.
Prvi koncentracijski logor Danica na području NDH bio je logor Danica u Koprivnici. Nalazio se na mjestu istoimene bivše tvornice kemijskih proizvoda. Osnovan je 15. travnja 1941., a zatvoren 1. rujna 1942. godine. Kroz logor je prošlo ukupno 4349 logoraša Srba, Židova, Hrvata, Roma i ostalih čija imena su utvrđena u četrdeset godišnjem istraživanju dr. Zdravka Dizdara i objavljena u vrlo obimnoj troknjižnoj ediciji „Logor Danica I,II,III“ u nakladi Muzeja grada Koprivnice.


Tematika izložbe nadovezuje se u svom temeljnom poslanju i svojim edukativnim i istraživačkim budućim potencijalima na ovogodišnju glavnu temu Međunarodnog dana muzeja.

Autor-i/voditelj-i:  Martina Barešić, Đorđe Mihovilović/ kustos: Dražen Ernečić.


Izvor:

https://mdc.hr/


Odgovori