Znanost u žarištu: Predavanje doc. dr. sc. Martina Kuhara “Konstrukcija ludila u atentatu na hrvatskog bana Slavka Cuvaja 1912. godine”

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U srijedu 8. svibnja 2024.  u Knjižnici HAZU u Zagrebu predavanje Konstrukcija ludila u atentatu na hrvatskog bana Slavka Cuvaja 1912. godine održat će doc. dr. sc. Martin Kuhar, znanstveni suradnik u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU.

Dana 8. lipnja 1912. pripadnik napredne nacionalne omladine Luka Jukić pokušao je izvršiti atentat na hrvatskog bana Slavka Cuvaja, ubivši pritom dvoje ljudi. Taj događaj bio je drugi pokušaj atentata na nekoga visokog predstavnika vlasti u Austro-Ugarskoj u samo dva dana, predstavljajući tako korijene novog oblika terorizma. U ovom predavanju obradit će se manipulacije i tehnike različitih aktera – vlasti, oporbe i medija – u konstrukciji ludila Luke Jukića. U središtu procesa bilo je pitanje njegove ubrojivosti, stoga je kao vještak na suđenju protiv Jukića sudjelovao pionir hrvatske psihijatrije Ivo Žirovčić, koji je kontroverzno ustvrdio da je Jukić bio potpuno svjestan svojih postupaka. Rasprava oko Jukićeve ubrojivosti produbila je jaz između zagovornika i protivnika Cuvajevog režima u političkoj sferi, ali i unutar medicinske zajednice u Hrvatskoj.

Doc. dr. sc. Martin Kuhar, dr. med., znanstveni je suradnik u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU. Medicinski fakultet u Zagrebu završio je 2008., a preddiplomski studij filozofije i antropologije 2013. godine. Doktorirao je 2015. na temu eugenike u hrvatskoj medicini. Autor je dvadesetak znanstvenih članaka, od čega 6 u Q1 časopisima. Dobitnik je Honorable Mention nagrade na natjecanju Samuel J. Zakon za najbolji rad iz povijesti dermatologije za 2013. godinu, koje organizira američki History of Dermatology Society. Jedan je od autora tekstualnih materijala za stalni postav Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.


Izvor:


Dodatne informacije:


Odgovori