(Kliofest 2024) Ondřej Vojtěchovský / Jan Pelikán, „Ne baš lako socijalističko prijateljstvo. Čehoslovačka i Jugoslavija u razdoblju kasnog socijalizma“

Među knjigama koje će biti predstavljene na Kliofestu 2024., a o kojima još nismo obavijestili na našem portalu jer su upravo pred tiskom, ističemo knjigu „Ne baš lako socijalističko prijateljstvo. Čehoslovačka i Jugoslavija u razdoblju kasnog socijalizma“ čiji su autori Ondřej Vojtěchovský i Jan Pelikán. Knjiga će biti predstavljena na Kliofestu u četvrtak, 9. svibnja 2024. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Sudjeluju: Jan Pelikán, Ondřej Vojtěchovský, Marijan Lipovac, Boris Mosković, Milan Sovilj.


Festival povijesti – Kliofest

Iz tiskare na Kliofest ! Ne baš lako socijalističko prijateljstvo. Čehoslovačka i Jugoslavija u razdoblju kasnog socijalizma, Ondřej Vojtěchovský / Jan Pelikán.

Preveo Marijan Lipovac.

Predstavljanje knjige Ne baš lako socijalističko prijateljstvo. Čehoslovačka i Jugoslavija u razdoblju kasnog socijalizma održat će se u četvrtak, 9. svibnja 2024, s početkom u 12.00 sati na pozornici II. Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U predstavljanju će sudjelovati Jan Pelikán, Ondřej Vojtěchovský, Marijan Lipovac, Boris Mosković, Milan Sovilj.


Izvori:

https://www.facebook.com/p/Srednja-Europa-100064795953767/

https://www.kliofest.hr/


Ne baš lako socijalističko prijateljstvo. Čehoslovačka i Jugoslavija u razdoblju kasnog socijalizma (1969-1989)

Ondřej Vojtěchovský / Jan Pelikán

Preveo Marijan Lipovac

Odnose između Čehoslovačke i Jugoslavije u razdoblju koje se prati odredili su događaji iz 1968. godine. Čehoslovački pokušaj reforme državnog socijalističkog sustava djelomično je bio inspiriran jugoslavenskim iskustvom. Pod sve većom prijetnjom sovjetske intervencije predstavnici Praškog proljeća sve su više prizivali prijateljstvo s Jugoslavijom, što je tadašnje čehoslovačko društvo zahvalno prihvaćalo. Stoga je politička garnitura koja je došla na vlast kao rezultat poraza reformnog pokreta ponovno zauzela razerviran ili čak neprijateljski stav prema Jugoslaviji kao izvoru štetne ideološke hereze. No stjecajem niza okolnosti, koje autori detaljno analiziraju u knjizi, i ovo je čehoslovačko vodstvo naposljetku pribjeglo njegovanju “socijalističkog prijateljstva”, što je i jugoslavenska strana iz jednako pragmatičnih razloga i upadljivo prihvatila. (…) Okvir službeno proklamiranog, iako uglavnom, neiskrenog prijateljstva, pomalo je paradoksalno omogućio razvoj odnosa u dotad neviđenim razmjerima. U suradnji poduzeća i institucija, u turizmu ili razmjeni radne snage, to su izravno iskusile stotine tisuća čehoslovačkih i jugoslavenskih građana.

Dr. sc. Ondřej Vojtěchovský (1977) predaje na Institutu za svjetsku povijest Filozofskog fakulteta Karlovog sveučilišta u Pragu.

Prof. dr. sc. Jan Pelikán (1959) profesor je na Katedri za južnoslavenske i balkanističke studije i na Institutu za svjetsku povijest Filozofskog fakulteta Karlovog sveučilišta u Pragu.


Izvor:


Odgovori