Znanstveni skup „Crkva i partijska država u komunističkoj Hrvatskoj i Poljskoj u prvom desetljeću nakon Drugoga svjetskog rata“

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se u srijedu 8. svibnja 2024. dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac” znanstveni skup Crkva i partijska država u komunističkoj Hrvatskoj i Poljskoj u prvom desetljeću nakon Drugoga svjetskog rata – The Church and the Party-State in Communist Croatia and Poland from the end of the Second World War to the mid-1950s.

Suorganizatori skupa su zajedno s Hrvatskim katoličkim sveučilištem Hrvatski institut za povijest i Institut za povijest na Sveučilištu Stefan Wyszynski iz Varšave.

O skupu:
U prvim godinama nakon uspostave vlasti komunisti su na prostoru Srednjoistočne Europe oblikovali vlast prema staljinističkom obrascu, no taj će se model početi mijenjati nakon 1953. godine. Svrha je znanstvenog skupa na osnovu poredbe hrvatsko-poljskih iskustava uvidjeti odnos komunista prema Crkvi od kraja Drugoga svjetskog rata do sredine pedesetih godina 20. stoljeća.


Izvor:


Odgovori