Znanstvena radionica “Od nepoznatosti do vidljivosti. Hrvatska emigracija (1945. ― 1990.) u zbirkama kulturno-baštinskih i znanstvenih ustanova”

Courage – Povezivanje zbirki oganizira znanstvenu radionicu na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu (5.V.2017).

 

 

ZNANSTVENA RADIONICA

 

OD NEPOZNATOSTI DO VIDLJIVOSTI
Hrvatska emigracija (1945. ― 1990.) u zbirkama kulturno-baštinskih i znanstvenih ustanova

 

FROM OBSCURITY TO VISIBILITY
Croatian Emigrant Communities (1945 ― 1990) in the Collections of Cultural Heritage and Scholarly Institutions

 

5. svibnja 2017.

 

Hrvatski institut za povijest u Zagrebu

 

 

Courage – Povezivanje zbirki

 

U sklopu međunarodnog projekta COURAGE–Kulturna opozicija: razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama na Hrvatskom institutu za povijest održat će se radionica na temu relevantnosti i očuvanja emigrantske baštine za proučavanje hrvatske povijesti iz socijalističkog razdoblja (1945. ― 1990.). Nakon 1990. godine u hrvatskoj historiografiji, usprkos stanovitim doprinosima nije bilo opsežnijeg istraživanja ove problematike, koja je u skladu s projektnom temom prepoznata kao jedan vid kulturne opozicije u doba socijalizma.

 

Prvi cilj radionice je ukazati na činjenicu da nije moguće sagledati u cjelini hrvatsku povijest druge polovice 20. stoljeća bez da se u razmatranje uzme njezina emigrantska sastavnica. Razlog tomu je što se u doba socijalizma nisu mogla izraziti ona politička i kulturna kretanja koja su, ili osporavala jugoslavensku državu, ili komunističku diktaturu, ili pak jedno i drugo. U tom smislu, emigracija je djelovala kao nadomjestak za opoziciju.

 

Drugi cilj radionice je upoznati znanstvenu zajednicu i širu zainteresiranu javnost s dostupnom emigrantskom građom u kulturno-baštinskim i znanstvenim ustanovama Republike Hrvatske u svrhu podizanja svijesti o tako važnoj i neistraženoj baštini, te poticanja zanimanja istraživača za ovu problematiku.

 

Treći cilj radionice sastoji se u prikupljanju informacija o stanju očuanosti i potrebama zaštite građe vezane za emigrantsku tematiku. Zaključci će u sklopu projekta COURAGE poslužiti u izradi nacionalnih izvješća i preporuka (country reports) na nacionalnoj i europskoj razini.

 

Izvor i dodatne infomacije o programu:

 

https://m.facebook.com/couragecollections.hr/

 

https://m.facebook.com/HIP.Zagreb/

 

http://www.isp.hr/

 

http://www.arhiv.hr/

 

Odgovori