Okrugli stol „Jesmo li nakon 31 godinu spremni za suočavanje s mračnom stranom hrvatske uloge u ratu protiv Bosne i Hercegovine“

U utorak, 16. travnja 2024. u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se okrugli stol „Jesmo li nakon 31 godinu spremni za suočavanje s mračnom stranom hrvatske uloge u ratu protiv Bosne i Hercegovine“. Govore: Boris Pavelić, Ajka Tiro Srebreniković, Senna Šimek. Moderator: Jerko Bakotin.


NE U NAŠE IME – 31. GODINA OD RATNOG ZLOČINA U AHMIĆIMA

Jedan od najvećih zločina u ratovima na području bivše Jugoslavije od 1991.-2001., strašni je zločin u Ahmićima. Kako kažu svjedoci „Neopisivo je užasno ubijanje civila. A ovo je bila dobro planirana operacija ubijanja. Agonija u kojoj su ljudi umirali ne može biti prepričana, a ipak većina onih koji su sudjelovali u masakru nije izvedena pred lice pravde.“

Na razmeđi između ogromnih ljudskih tragedija s jedne strane i sistematskog zataškivanja, relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina te poricanja odgovornosti od strane vlasti pokušavamo aktivistički dati svoj doprinos kojim ćemo s jedne strane izraziti pijetet žrtvama a s druge pozvati institucije Republike Hrvatske da poduzmu korake prema priznanju svoje odgovornosti.

U utorak 16. travnja 2024. na Trgu bana Josipa Jelačića, u 12 sati organiziramo mirni protest u znak sjećanja a žrtve ratnog zločina u Ahmićima 1993. godine.

Istog dana, u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića organizirati ćemo okrugli stol „Jesmo li nakon 31 godinu spremni za suočavanje s mračnom stranom hrvatske uloge u ratu protiv Bosne i Hercegovine“. Govorit će: Boris Pavelić, novinar; Ajka Tiro Srebreniković; književnica; Senna Šimek, aktivistica Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska. Razgovor će moderirati Jerko Bakotin, novinar.

Organizatori:
Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb
Centar za građansku hrabrost, Zagreb
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Sarajevo
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb
Ženska mreža Hrvatske


Izvori i dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/events/390424410540804/

https://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

https://www.yihr.hr/hr/unisten-plakat-u-zagrebu-koji-podsjeca-na-zrtve-ratnog-zlocina-u-ahmicima


Odgovori