Leo Pfeffer, “Istraga u Sarajevskom atentatu”

Iz tiska je izašao pretisak knjige “Istraga u Sarajevskom atentatu” suca-istražitelja Lea Pfeffera čiji su nakladnici Družba “Braća Hrvatskog zmaja” i sunakladnik Europeana 1914-1918. Knjiga izlazi povodom 110. godišnjice atentata u Sarajevu. U svom prvom izdanju knjiga je izašla 1938. godine u Zagrebu u izdanju Nove Evrope i danas je skoro nedostupna za kupnju. Odlučili smo se za pretisak te knjige jer smo uvjereni da je taj povijesni izvor u dobrom dijelu zanemaren u našoj i svjetskoj historiografiji što smatramo značajnom greškom.

Iz uvodne studije dr. sc. Željka Karaule izdvajamo: “Prije deset godina (2014.) cijeli svijet obilježio je atentat u Sarajevu kao prijelomni događaj modernoga svijeta, kao pucanj koji je izmijenio svijet. Atentat izveden pokraj današnjeg Latinskog mosta, samo nekoliko stotina metara od sarajevske Gradske vijećnice, povukao je svijet u Prvi svjetski rat, sukob do tada nezapamćenih razmjera u kojemu je život izgubilo više od devet milijuna vojnika zaraćenih strana. I danas, 110 godina nakon Sarajevskog atentata, u Bosni i Hercegovini, ali i u svjetskoj historiografiji su podijeljena mišljenja o sarajevskim atentatorima, Gavrilu Principu, ulozi Kraljevine Srbije u atentatu i događajima koji su prethodili Prvom svjetskom ratu. Čini se da priča o Principu i atentatu nikada neće biti ispričana do kraja. Pfefferovo svjedočanstvo o njegovoj istrazi, utemeljeno na dokumentima koje je prikupio tijekom istrage, na izravnom doticaju s izvršiteljima atentata neposredno nakon izvršenog čina te na sjećanjima, čini se neprocjenjivo i danas. Ali napominjemo da i prema ovom izvoru treba kritički postupati.”

Potrebno je napomenuti  da osim uvodne studije koja opisuje ličnost Lea Pfeffera i okolnosti u kojima je knjiga nastala na kraju pretiska Pfefferove knjige u pogovoru se nalaze dva značajna rada: prvi, koji ukratko pokazuje kako se anglosaksonska i europska historiografija bavila s fenomenom Sarajevskog atentata poslije Drugog svjetskog rata, iz pera dr. sc. Tihomira Rajčića i drugi, rad mr. sc. Nikole Milovančeva o i danas nerazjašnjenoj pozadini Sarajevskog atentata i Prvog svjetskog rata pri čemu se navode različite kontroverze, ali i nova otkrića. Ovi radovi jasno pokazuju koliko su i danas stvari nejasne, odnosno neotkrivene i nakon 110. godina od atentata.

Recenzent predgovora odnosno uvodne studije knjige dr. sc. Franko Mirošević je istaknuo: “Rad koji je pred mnom predstavlja još jedan vrijedan doprinos historiografiji vezanoj za početak Prvog svjetskog rata. Ovog puta težište je stavljeno na historiografiju i lik suca Lea Pfeffera. Autor je kvalitetno istražio problematiku, pohvalno je da je koristio najnovije rezultate historiografije (Adnan Jahić,  Tomasz Jacek Lis, Christopher Clark i mnogi drugi) i bez sumnje će u budućnosti predstavljati još jedan dio mozaika historiografije nastale povodom Sarajevskog atentata i Prvog svjetskog rata. Sam zaključak rada gdje je autor podvukao i naglasio u čemu se sastoji značaj Pfefferove knjige, kontekst u kojem je nastala i koliko je ona, ali i njezina kritika važna u razumijevanju problematike vezane za početak Prvog svjetskog rata značajan je doprinos historiografiji Sarajevskog atentata.”



Odgovori