HRT prikazuje: „Bitka na Neretvi“ – u sjećanje na Veljka Bulajića

U sjećanje na Veljka Bulajića u četvrtak, 11. travnja na Drugom programu u 21:10 prikazujemo restauriranu “Bitku na Neretvi”, njegov najpoznatiji film. Film je imao veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u povijesti svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među pet najboljih inozemnih filmova.


Početkom 1943. godine jedanaest njemačkih i talijanskih divizija, jedan ustaški zdrug i 18.500 četnika Draže Mihajlovića počeli su s provođenjem plana “Weiss 1” kako bi uništili partizanske jedinice.

Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem partizani su se s Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara našli opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most na čijoj su drugoj strani čekale jake četničke snage pripremajući se za masakr ranjenih boraca, tifusara i naroda.

Tito naredi rušenje mosta. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na sjever predviđajući da će partizani tamo pokušati proboj iz obruča.

Međutim, u toku samo jedne noći partizani pokraj srušenog grade improvizirani most i prebacuju se na drugu stranu Neretve, a u odlučujućem obračunu četničke snage doživljavaju definitivni vojnički i politički poraz u II. svjetskom ratu.


Četvrtak, 11. travnja na Drugom

Foto: Bitka na Neretvi / film

Najpoznatiji film Veljka Bulajića, spektakularna “Bitka na Neretvi” ratni je film iz 1969. godine.

Glumačku postavu čine Yul Brynner, Orson Welles, Silva Košćina, Sergej Bondarčuk, Franco Nero, Hardy Krüger, Curd Jürgens, Milena Dravić, Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Bata Živojinović, Anthony Dawson, Lojze Razman, Ljubiša Samardžić.

Scenarij Ratko Đurović, Stevan Bulajić, Ugo Pirro te redatelj filma Veljko Bulajić.


Izvor:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/

https://hrtprikazuje.hrt.hr/filmovi/bitka-na-neretvi-11458360


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-televizija/otkrivamo-zasto-na-htv-u-povodom-bulajiceve-smrti-nije-emitirana-bitka-na-neretvi-15448393

https://www.index.hr/magazin/clanak/hrt-ce-prikazati-bitku-na-neretvi/2554863.aspx?index_ref=naslovnica_magazin_ostalo_d

https://www.glasistre.hr/lifestyle/2024/04/09/na-programu-hrvatske-televizije-hrt-htv2-u-2110-u-sjecanje-na-poznatog-redatelja-prikazuje-r-926579

https://www.dnevno.hr/magazin/bitka-na-neretvi-zavadila-hrvate-jedni-svojataju-film-drugi-tvrde-da-nije-hrvatski-a-ovo-je-istina-2395093/


Odgovori