Darko Polšek, Bruno Šagi, Adrijan Štivić (ur.), „Liberalizam: Teorija i povijest jedne ideje“ (Zagreb: FF Press, 2024)

Krajem ožujka ove godine objavljena je knjiga “Liberalizam: teorija i povijest jedne ideje”. Riječ je o multidisciplinarnom zborniku koji se bavi odabranim problemima intelektualne povijesti liberalizma, a nastao je temeljem znanstvenog kolokvija, posvećenog 300. obljetnici rođenja Adama Smitha, koji se održao na Kliofestu 2023. godine.

Urednici zbornika su studenti diplomskog studija moderne i suvremene povijesti Adrijan Štivić i Bruno Šagi, kao i profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju FFZG Darko Polšek. Zbornik je izdan u okviru Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije FFZG, a tisak je financijski poduprla zaklada Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit.


Ideologija liberalizma dijete je razdoblja prosvjetiteljstva i industrijske revolucije, društvenog i znanstvenog optimizma protomoderne i moderne. Predstavljala je dio procesa afirmacije građanskih društava u Europi i Sjevernoj Americi, napuštanja predmodernih društvenih, pravnih i gospodarskih okvira, obilježenih do tada nejednakošću ljudi prema rođenju, podrijetlu i staležu. – Borislav Grgin

Klasični liberalizam, sažet pod shvaćanjem primata individualne slobode, pojam je iz kojega se ideja dalje transformira pod utjecajima škola ili različitih nacionalnih okruženja, primjerice u konzervativni, nacionalni ili socijalni liberalizam; još je uvijek u upotrebi, iako je pitanje što danas predstavlja, odnosno što (još) može predstavljati?(…) Sadržaj ovog zbornika potvrđuje i potiče daljnja istraživanja. U sedam esejskih priloga različite duljine i analitičke usmjerenosti problematiziraju se različiti aspekti intelektualne povijesti liberalizma. – Filip Šimetin Šegvić


Zbornik sadrži predgovor voditelja CKHIS-a Filipa Šimetina Šegvića te 7 članaka autora iz širokog spektra društveno-humanističkog područja:


FIlip Šimetin Šegvić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Uvod: liberalizam u historijskim perspektivama


Borislav Grgin (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Liberalizam prije liberalizma? Srednjovjekovni i ranonovovjekovni navještaji


Daniel Hinšt (Centar za javne politike i ekonomske analize)

Adam Smith – 300 godina Oca kapitalizma


Predrag Bejaković (nezavisni ekonomski analitičar)

Važnost Adama Smitha u razvoju načela oporezivanja


Neven Petrović (Filozofski fakultet u Rijeci)

Ničeansko-egzistencijalistički argument za vlasništvo nad sobom


Adrijan Štivić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Liberalizam u doba ekstrema: komparativnohistorijska analiza teorijskih uvida Ludwiga von Misesa i Edwarda H. Carra


Bruno Šagi (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

H(P/R)SS i Venstre: Hrvatska politika po danskom uzoru?


Darko Polšek (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Libertarijanizam i rat




One comment

Odgovori