Godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara za 2023.

Godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara za 2023. dobilo je nekoliko filmova povijesne tematike („Dezerteri“, „El Shatt – nacrt za utopiju“, „Tragovi“, „Između revolucija“), a kao najbolji novi kritičar nagrađen je povjesničar, književni i filmski kritičar Dino Staničić.


Dobitnici Oktavijana za 2023.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 20 sati u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove Oktavijan.

U kategoriji najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film kritičari i kritičarke najviše ocjene dodijelili su filmu Dezerteri Damira Markovine, dok je najbolji dugometražni dokumentarac El Shatt – nacrt za utopiju Ivana Ramljaka. U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim su proglašeni Tragovi Dubravke Turić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je Niska trava Davida Gaše. Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića (Restart).

Osim nagrade Oktavijan HDFK tradicionalno dodjeljuje i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji hrvatski filmski kritičar u 2023. je Ivan Žaknić, dugogodišnji urednik i voditelj emisije o filmu Licem u lice na Hrvatskom radiju, a najboljim novim kritičarem proglašen je Dino Staničić za tekstove objavljene na portalu Telegram.hr.


Izvor i dodatne obavijesti:

https://www.telegram.hr/kultura/telegramov-dino-stanicic-proglasen-najboljim-novim-filmskim-kriticarom-2023-godine-po-misljenju-struke/


Odgovori