Izložba “Laszowski – utemeljitelj”

U četvrtak, 4. travnja 2024. u 14 sati, u Muzeju grada Zagreba bit će otvorena izložba Laszowski – utemeljitelj.

Izložba Laszowski – utemeljitelj tematizirat će prvog ravnatelja, odnosno, upravitelja Muzeja grada Zagreba te njegovog prvog kustosa – Emilija Laszowskog.

Riječ je o tzv. hibridnom izložbenom projektu koji uključuje virtualnu izložbu, ali i njeno proširenje u stvarni prostor Muzeja grada Zagreba, u vidu mini-izložbe u predvorju Muzeja koja će korespondirati s predmetima izloženim u stalnom postavu ili su dio fundusa Muzeja, a povezani su s Laszowskim.

Osim dijelova o njegovu životu i svestranom radu te djelovanju u Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“, naglasak izložbe stavljen je na njegov muzejski rad, odnosno, inicijativu i osnivanje Muzeja grada Zagreba, prikupljanje predmeta i ravnanje Muzejom kroz utemeljiteljsku fazu u prvih dvadeset godina postojanja MGZ-a, od 1907 do 1925. godine.

Lik i djelo Emilija Laszowskog biti će predstavljeno kroz digitaliziranu arhivsku građu, publikacije kojima je autor i urednik, publikacije koje tematiziraju E. Laszowskog, novinske isječke, kartoteku predmeta koje je darovao Muzeju, fotografije, slike, multimedijalne zapise kao i predmete izložene u u prostoru Muzeja grada Zagreba.

Izložba će biti otvorena do kraja 2024. godine.

Partneri projekta su družba Braća Hrvatskog Zmaja, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski povijesni muzej, Zavičajni muzej Ozalj, Državni arhiv u Zagrebu,  Knjižnice grada Zagreba, Gradski muzej Karlovac i Etnografski muzej Zagreb.


Izvori:

https://mgz.hr/hr/dogadanja/otvorenje-izlozbe-%e2%80%9claszowski—utemeljitelj%e2%80%9d,3634.html

http://www.arhiv.hr/hr-hr/Kulturno-prosvjetne-aktivnosti/ArticleId/1776/oamid/1633


Odgovori