Obilježavanje 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.)

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja. Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja: u četvrtak, 4. travnja 2024. u 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023., u 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.); u petak, 5. travnja 2024. u 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

Zavod HAZU u Zadru započeo je s radom 1. travnja 1954. kao Institut JAZU i prva je znanstvena institucija osnovana u Zadru, a to je uz Sveučilište u Zadru, ostao do danas. Svrha osnivanja Akademijina Instituta, odnosno Zavoda HAZU u Zadru, bila je potreba za sistematskim i intenzivnim istraživanjem povijesti grada Zadra i njegove šire okolice kao i svestranog pomaganja u njegovoj obnovi i razvoju. Ta svrha je danas ponešto izmijenjena, premda je i dalje  primarni interes znanstveno istraživanje i proučavanje prošlosti Zadra i njegove šire okolice, Dalmacije, Hrvatske i Hrvata izvan Hrvatske.

U sastavu Zavoda HAZU u Zadru nalazi se Pomorska zbirka utemeljena 1966., a od 1958. do 1981. djelovala je i Restauratorska radionica u kojoj su restaurirane mnoge vrijedne umjetnine, ponajviše sakralne baštine grada Zadra. U proteklih sedam desetljeća znanstvena i kulturna djelatnost Zavoda HAZU u Zadru rezultirala je objavom brojnih znanstvenih monografija i zbornika,  znanstvenih i stručnih radova te drugih publikacija o prošlosti Zadra i njegove šire okolice, ali i općenito iz hrvatske povijesti, zatim organizacijom i suorganizacijom mnogih znanstvenih i stručnih skupova, samostalnih javnih izložbi i znanstveno-stručnih predavanja te sličnih događanja. Zavod je zaslužan za obnovu dijela kulturne baštine grada Zadra, osobito vrijednih umjetnina “Zlato i srebro Zadra” te utemeljenja SICU-a i obnovu crkve i samostana sv. Marije u Zadru. U sedam desetljeća aktivnog djelovanja na znanstvenom i kulturnom polju Zavod HAZU u Zadru ostavio je značajan i trajni prilog sveukupnoj hrvatskoj znanosti i kulturnoj baštini.

Znanstvenici i stručni djelatnici Zavoda surađivali su i surađuju s mnogim znanstvenim, društveno-kulturnim i crkvenim institucijama u Zadru, u Hrvatskoj i inozemstvu. Ta suradnja najplodnija je sa Sveučilištem u Zadru. Surađuje se i s ostalim ustanovama: Maticom hrvatskom u Zadru, Državnim arhivom u Zadru, Zadarskom nadbiskupijom, muzejima u Zadru i široj okolici, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom,  društvima, školama, udrugama i općinama Zadarske županije. Među ostalim nagradama i priznanjima zbog svog znanstvenog i kulturnog rada Zavodu HAZU u Zadru dodijeljene su nagrade Grada Zadra 1967. i 2004., za izniman znanstveni i kulturni doprinos.


Izvor:


Odgovori