Predstavljanje knjige Marijana Bradanovića „Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator“ u Muzeju grada Pazina

Drugi program ovogodišnjeg proljetnog ciklusa programa Četvrtkom u muzeju jest predstavljanje knjige autora Marijana Bradanovića Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator.

Navedena je knjiga nastala kao dio biblioteke Povjesničari umjetnosti koju stvaraju članovi Društva povjesničara umjetnosti Rijeke o istaknutim osobama iz domene povijesti umjetnosti na lokalnoj i regionalnoj razini.

Iz recenzije prof dr. sc. Marka Špikića:

Ova intelektualna i profesionalna biografija Branka Fučića donosi spoj znanstveno utemeljenog historiografskog pristupa i iznimne esejističke kvalitete Marijana Bradanovića. Knjiga je ustrojena tematski i kronološki, otkrivajući mnoštvo nepoznatih i priželjkivanih podataka o Fučićevu djelu. (…) Čitatelj će stoga u ovoj knjizi dobiti zaokruženu sliku o životu i djelu, odnosno istraživačkom stasanju, cvatu i plodonosnom Fučićevu radu, ali i o naslijeđu jednog od istraživačko akademskih divova hrvatske povijesti umjetnosti, povijesti pismenosti i konzervatorske profesije. Stoga će se Fučićevo mjesto u nacionalnoj historiografiji o povijesti umjetnosti nakon ovoga djela iz korijena promijeniti. (preuzeto s: https://dpuri.hr/branko-fucic-povjesnicar-umjetnosti-i-konzervator/)

Knjigu će pazinskoj publici predstaviti autor, povjesničar umjetnosti i konzervator, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, dr. sc. Marijan Bradanović, urednik i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeke dr. sc. Berislav Valušek i povjesničar umjetnosti i konzervator dr. sc. Ivan Matejčić.

Vidimo se u četvrtak, 4. travnja 2024. godine u 18,00 sati u Kaštelu!


Izvor:

https://www.muzej-pazin.hr/


Odgovori