Tribina „Normalnost zaborava, nelagoda pamćenja“

KULTURNO INFORMATIVNI CENTAR, Preradovićeva 5, Zagreb

05.04.2024. u 19:30 h petak


Povodom nedavno objavljene knjige Natke Badurina Strah od pamćenja (Disput, 2023), razgovarat ćemo što su konkurentski narativi dvaju totalitarizama, vektori pamćenja, holokaustizacija narativa o ratnim stradanjima, višesmjerno pamćenje, memorijalna praksa i kultura kajanja, pojmovi koje je iznjedrio interdisciplinarni studij pamćenja.
Bit će riječi i o politikama pamćenja na sjevernom Jadranu kroz dvadeseto stoljeće, o razlozima straha od pamćenja antifašizma i komunizma, o holokaustizaciji žrtava nacističkog logora Rižarna San Sabba iz Trsta u (književnoj) kulturi traume, o mitologizaciji sjećanja na istarski egzodus u talijanskoj popularnoj, muzejskoj i službenoj kulturi pamćenja. Razmotrit ćemo i različite nacionalne strategije poučavanja povijesti i komemoriranja važnih povijesnih datuma, te obilježja pamćenja i (ko)memoriranja ratova u pograničnom području.
 
Stručnjakinja za povijest ideja i književnu kulturu 19. stoljeća, autorica knjiga Nezakonite kćeri Ilirije, 2009 i Utvara kletve, 2014, Natka Badurina napravila je teorijski i istraživački meritoran iskorak prema ekstremnom, turbulentnom te arhivski još neposloženom 20. stoljeću. Kroz četiri poglavlja knjige autorica analizira različite fenomene iz suvremene povijesti sjevernog Jadrana. Na konkretnom povijesnom materijalu, uz pomoć historiografskih saznanja te mnoštva egodokumenata, kulturnih tragova i glasova svjedoka, Badurina raspliće i interpretira ali i pojmovno organizira gusto tkivo pamćenja prošlosti na etički dosljedan, društveno relevantan i znanstveno akribičan način.
 
Sudionici:
dr. sc. Natka Badurina, izv. profesorica na Odjelu za moderne jezike Sveučilišta u Udinama, Italija
dr. sc. Branimir Janković, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i urednik portala Historiografija.hr
dr. sc. Jurica Pavičić, publicist, književnik i novinar Jutarnjeg lista
Moderatorica:
dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, kulturna antropologinja pri Institutu za etnologiju i folkloristiku
 
Tribinu organizira projekt Normalnost i nelagoda (NORMANEL), Instituta za etnologiju i folkloristiku, dijelom financiran sredstvima Europske Unije – NextGenerationEU


Izvor:

https://www.kic.hr/program/tribine/normalnost-zaborava-nelagoda-pamcenja/


Odgovori