Predstavljanje knjige Anite Buhin „Jugoslavenski socijalizam „sa okusom mora, sa okusom soli”“ u Zagrebu

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Anite Buhin „Jugoslavenski socijalizam „sa okusom mora, sa okusom soli”. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture pod talijanskim utjecajem 1950-ih i 1960-ih“ koje će se održati u petak 22. ožujka 2024. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva ulica 5, Zagreb, s početkom u 19.30 sati.

U predstavljanju koje će voditi Damir Agičić sudjeluju: Anita Buhin, Igor Duda i Marko Zubak.

Radujemo se vašem dolasku!


Jugoslavenski socijalizam „sa okusom mora, sa okusom soli. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture pod talijanskim utjecajem 1950-ih i 1960-ih

Nakon izdanja na engleskom jeziku (2022.) iz tiska uskoro izlazi hrvatsko izdanje knjige koja se bavi glavnim trendovima u razvoju jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih, posebno se fokusirajući na stvaranje i usvajanje specifične vrste “mediteranizacije” u socijalističkoj Jugoslaviji, koja se uvelike oblikovala pod utjecajem talijanskih kulturnih utjecaja. Autorica opisuje na koji su način talijanski kulturni trendovi u popularnoj glazbi, televiziji i modi oblikovali kulturu i svakodnevni život u Jugoslaviji tijekom 1950-ih i 1960-ih godina. Dašak opuštenosti, zabave i ljetovanja te odraz sjaja popularnih zvijezda i primamljivosti novoga životnoga stila bili su nešto što je jugoslavenski socijalizam uspješno prihvatio te čak i na tome gradio sliku o svojoj posebnosti u hladnoratovskom svijetu. Ta specifična jugoslavenska “mediteranizacija”, nastala u vrijeme kada je Jugoslavija intenzivno razvijala svoj turizam, viđena je kao novi oblik jugoslavenske modernosti. Iznimno je važna hrvatska uloga u oblikovanju popularne kulture u Jugoslaviji 1950-ih i 1960-ih. Hrvatska je bila obilježena jadranskom obalom, ljetovanjem i masovnim turizmom, blizinom Italije, prvim televizijskim programom, festivalima zabavne glazbe, mediteranskom kulturom i životnim stilom, i upravo tu društvenu i kulturnu povijest opisuje ova knjiga.

Autorica naslovnica Josipa Škrapić.


Izvor:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064795953767


Odgovori