Predavanje Inge Vilogorac Brčić “Egipatski bogovi na istočnoj jadranskoj obali” u Puli

U petak, 22. ožujka 2024., s početkom u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli (Herkulov prolaz 1)  održat će se javno predavanje dr. sc. Inge Vilogorac Brčić  “Egipatski bogovi na istočnoj jadranskoj obali”. Organizator je  Klub studenata povijesti – ISHA Pula u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Studentskim centrom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišnom knjižnicom u Puli i Istarskim povijesnim društvom- Società Storica Istriana.

O predavanju:

Drevna civilizacija Egipta oduvijek je fascinirala bogatom mitologijom, koja je bila osnova za vjerska uvjerenja, umjetnost i kulturu tog vremena. No, što se događalo s egipatskim bogovima izvan granica drevne zemlje faraona? To je zanimljivo pitanje koje otvara vrata svijetu kulturoloških interakcija i razmjena. Profesorica Inga Vilogorac Brčić iznosi predavanje koje nas vodi na putovanje duž istočne jadranske obale, regije bogate povijesnim tragovima i kulturnim utjecajima. Tema predavanja, “Egipatski bogovi na istočnoj jadranskoj obali”, nudi uvid o susretu između egipatske religije i lokalnih kultura koje su postojale duž obala Jadranskog mora. Profesorica Vilogorac Brčić će nas provesti kroz analizu i interpretaciju materijalnih i epigrafskih izvora koji ukazuju na prisutnost egipatskih bogova na istočnoj jadranskoj obali. Otkrit ćemo kako su Izida, Serapis, Oziris, Anubis i mnogi drugi pronašli svoje mjesto u kulturi i vjerovanjima zajednica uz obalu Jadranskog mora. Predavanje ne samo da nas uvodi u tajanstveni svijet egipatskih bogova, već nas potiče na dublje promišljanje o složenim procesima kulturnih interakcija i asimilacije koji su oblikovali povijest regije. Cilj predavanja je uvid u dragocjenu spomeničku baštinu koju imamo i nevjerojatan utjecaj egipatskih kultova na religiju i kulturu istočne jadranske obale.

O predavačici:

Inga Vilogorac Brčić (1977.) doktorirala je 2012. na poslijediplomskom studiju hrvatske povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2003-2008. radila je u Matici hrvatskoj isprva kao lektorica i korektorica, a kasnije i kao izvršna urednica. Od veljače 2008-2011. bila je znanstveni novak – asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Od prosinca 2011. znanstvena je novakinja, a od prosinca 2020. docentica na Katedri za staru povijest Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u organizaciji i izvedbi niza seminara i tečajeva u sastavu različitih projekata popularizacije znanosti. Autorica je niza monografija i znanstvenih radova. Bavi se proučavanjem povijesti drevnog Egipta, istočnjačkim kultovima te rimskom epigrafijom.

O organizatoru:

Klub studenata povijesti – ISHA Pula osnovan je 2001. godine kao dio Međunarodne asocijacije International Students of History Association. Registriran je kao udruga 2016. godine od kada je aktivan u Registru udruga Ministarstva uprave Republike Hrvatske, a okuplja šezdesetak studenata povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Djelatnosti kluba su organiziranje predavanja, radionica, tribina, okruglih stolova, seminara i konferencija vezanih uz sadržaj povjesničarske struke, kao i stručnih izleta te izdavačka djelatnost putem objavljivanja časopisa “Epvlon”.

Više o Klubu studenata: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/povijest/studentske_organizacije_i_projekti

Pozivnica


Izvor:


Odgovori