Izložba “SLOVENSKI BRODOVI, 6&11 – SPLOŠNA PLOVBA”

Hrvatski pomorski muzej Split

i

Pomorski muzej „Sergej Mašera“ Piran

srdačno Vas pozivaju na otvorenje izložbe

SLOVENSKI BRODOVI   SLOVENSKE LADJE

NAVI SLOVENE   SLOVENIAN SHIPS

6 & 11

S P L O Š N A   P L O V B A

četvrtak, 21. ožujka 2024. godine u 19.00 h


Glazbeni program:

Mješoviti pjevački zbor Slovenskog kulturnog društva „Triglav“ Split


Hrvatski pomorski muzej Split, Glagoljaša 18

Tvrđava Gripe

Autorica: Duška Žitko

Trajanje: 21. ožujka – 18. kolovoza 2024.


Izložbom SLOVENSKI BRODOVI, 6&11 – SPLOŠNA PLOVBA zaokružen je višegodišnji međuinstitucionalni projekt koji je izdavanjem serije prigodnih maraka potaknula Pošta Slovenije, a stručno osmislio i vodio Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran, što je rezultiralo izložbom koja je prije gostovanja u Splitu bila postavljena u Piranu, Kočevju, Kamniku i Puli. Odabirom šest ključnih brodova Splošne plovbe izložbom se rasvijetlilo jednu od najvećih, najvažnijih i najuspješnijih slovenskih pomorskih priča nakon Drugog svjetskog rata, priču o jedinom slovenskom međunarodnom brodaru koji se etablirao na nemilosrdnom svjetskom pomorskom tržištu sa simbolom Triglava na dimnjacima svih brodova u svojoj floti.

Uz prvotno odabranih šest brodova izložba je 2023. godine tematski proširena za gostovanje u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli s obzirom kako je u brodogradilištu Uljanik za Splošnu plovbu izgrađeno ukupno jedanaest brodova. Proširenje je u konačnici dovelo do naziva izložbe „Slovenski brodovi 6&11 – Splošna plovba“.  Za splitsko gostovanje zanimljivo je istaknuti kako je većina brodova Splošne plovbe izrezana u nekadašnjem Brodospasovom rezalištu u Svetom Kaju. Valja naglasiti kako se izložba organizira u godini kada Pomorski muzej Piran “Sergej Mašera” i Splošna plovba obilježavaju 70 godina djelovanja, a nakon Splita izložba će putovati dalje te će u mjesecu rujnu biti postavljena Pomorskom muzeju u Kotoru, a u studenom u Muzeju Grada u Rijeci.

Moderna četverojezična izložba (na hrvatskom, slovenskom, talijanskom i engleskom) opremljena je svjetlosnim panoima sa ilustracijama šest brodova prikazanih na markama, obogaćena animacijama, video zapisima, dokumentarnim filmovima  te arhivskim snimkama o brodovima i pomorcima. Uz brojne fotografije, makete brodova, instrumente izložba donosi i umjetničke radove koji su se nekada nalazili na brodovima Splošne plovbe. Uz multimedijski materijal izložbu prati interaktivni katalog koji trajno obilježava i promovira dio vrlo značajne slovenske pomorske prošlosti.  

Otvorenje izložbe u Splitu uveličati će glazbeni program u kojem će nastupiti Mješoviti pjevački zbor Slovenskog kulturnog društva „Triglav“ iz Splita.

Izložba u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Veselimo se Vašem dolasku!


Dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit/


Odgovori