Prikazivanje dokumentarnog filma „Avantura Živka Gortana“ (1985.) u Bermu

U subotu, 23. ožujka 2024., s početkom u 18 sati u prostorijama Mjesnog odbora Beram (Beram 3, stara škola), povodom obilježavanja 95. obljetnice akcije gortanovaca, bit će prikazan dokumentarni film „Avantura Živka Gortana“ (1985.). Publici će se uvodno obratiti scenarist i redatelj filma Nikola Lorencin, a moderator događanja bit će dr. sc. Milan Radošević. Organizatori su Grad Pazin, Mjesni odbor Beram i Istarsko povijesno društvo.

O filmu:

Ime Vladimira Gortana, istarskog antifašista strijeljanog u Puli 17. listopada 1929., i danas je prisutno u nazivima ulica, škola i poduzeća na području Istre i šire. No, mnogo su manje poznate sudbine četvorice ostalih gortanovaca (Viktor Baćac, Živko Gortan, Dušan Ladavac, Vjekoslav Ladavac) koji su nakon pokušaja sabotiranja fašističkog plebiscita 1929. bili osuđeni na 30 godina zatvora. Najstariji među njima bio je Živko Gortan iz Berma, koji je 1985., svega godinu prije svoje smrti, za potrebe snimanja dokumentarnog filma podijelio svoja sjećanja na ta povijesna zbivanja.

O scenaristu i redatelju:

Nikola Lorencin, rođen 1940. u Jagodini, filmski je i televizijski redatelj, kritičar i pedagog. Školovao se u Zemunu, Puli i Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu (Opća književnost i teorija) te na Akademiji za pozorište, radio, film i TV (Filmska i TV režija) u Beogradu.

Ostvario je veliki dokumentaristički i televizijski opus svih tv žanrova. Za svoje filmove nagrađivan je na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima (Velika zlatna medalja ‘Beograd’ za režiju na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, na međunarodnim festivalima Nagrada Zlatni bor na MEFESTU, Zlatibor; Grand Prix na FESTEFu, Kučevo), sudjelovao je na festivalima u Amsterdamu, Krakovu, Kalamati, Moskvi, Čeljabinsku, Parizu…

Filmsko djelo sačinjava veliki broj dokumentarnih, igranih, televizijskih filmova kao i drugih oblika i žanrova. Sve je dokumentarno filmove snimio prema vlastitim scenarijima, a za mnoge druge tv i filmske projekte radio je kao suradnik na scenariju.

Živi u Beogradu, gdje je, do mirovine, kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti (za predmete dokumentarni film, osnove filmske režije i režija zvuka) nastojao povezati svoje redateljsko iskustvo i pedagošku praksu. Predavao i na drugim školama ili seminarima – u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Jagodini, Puli… Dvije je godine bio umjetnički direktor beogradskog Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (2000 – 01.), i dvije godine (2002 – 03.) predsjednik Savjeta istog Festivala.

Pozivnica


Izvor:


Odgovori