Branko Radonić, „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“

Knjiga „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“, podnaslovljena „Povijest dalmatinskog zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine – opći i lokalni (vrgorski) pregled“, autora Branka Radonića, tiskana je u biblioteci Vrhgorska Društva prijatelja vrgorske starine krajem 2023. godine i predana javnosti početkom 2024. godine. Suizdavači knjige su izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba i Plejada iz Zagreba.

Ova impozantna povijesna studija koja izlazi u godini kada obilježavamo 80. godišnjicu osnutka logora Dalmatinaca u El Shattu, rezultat je petogodišnjeg istraživanja i pisanja, temeljenog na obimnom arhivskom materijalu i terenskom radu hrvatskih i inozemnih arhiva i nepregledne literature, donoseći opsežan pregled povijesti dalmatinskoga zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine, na čak 800 stranica.

Obuhvativši svaki aspekt života Dalmatinaca u logorima Italije i Egipta knjiga nudi detaljan pregled nastanka i repatrijacije zbjega kao i analizu uprave, javnih službi, političkog života, zdravstva, organizacije života i rada, komunalnih pitanja, prosvjete, kulture, medijskog izdavaštva i vjerskog života šatorskih gradova, kao i odnosa prema Saveznicima.

Autor knjige, povjesničar Branko Radonić posebnu pozornost posvećuje zbjegu svog rodnog Vrgorca, obogaćujući tekst sa gotovo 20 svjedočanstava lokalnih stanovnika te popisom imena vrgorskih izbjeglica. Time želi biti inspiracija i poticaj drugim sredinama te pružiti smjernice o tome gdje i kako istraživati vlastiti lokalni zbjeg, s ciljem stvaranja sveobuhvatne slike ovog jedinstvenog povijesnog događaja za široki krug Dalmatinaca.

Ova opsežna knjiga teška preko dva kilograma, obogaćena je s više od 1100 bilješki te preko 150 fotografija, karata, tablica i grafikona. Iako je tema zbjega već obrađivana, knjiga donosi novi, dublji uvid te će postati nezaobilazno štivo u kućnoj biblioteci mnogih, posebice u dalmatinskim krajevima odakle potječu brojne izbjeglice. To je istovremeno i svojevrsna enciklopedija zbjega za kojom će posegnuti svaki budući istraživač povijesti dalmatinskog zbjega, ali i Drugog svjetskog rata i općenito izbjegličke tematike.

Izdavači knjige su Društvo prijatelja vrgorske starine iz Vrgorca, Synopsis iz Zagreba i Plejada iz Zagreba.

Za informacije o knjizi možete se javiti na e-mail adresu: dalmatinski.zbjeg@gmail.com. Informacije su dostupne i na facebook stranici: https://www.facebook.com/elshatt.zbjeg/.


Izvor:


Obavijest je objavljena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=2394


Odgovori